Zdrav je i ukusan, ali ne valja ako preterate: Evo koliko indijskih oraščića dnevno smete da pojedete
Foto: Shutterstock

SUPER HRANA

Zdrav je i ukusan, ali ne valja ako preterate: Evo koliko indijskih oraščića dnevno smete da pojedete

Ishrana -

Indijski orah je super hrana kojom možete ispraviti loše navike u ishrani, tako što ćete vaše uobičajeno grickanje čipsa i čokoladica između obroka zameniti šakom ovih zdravih orašastih plodova.

Bogati proteinima, zdravim mastima i antioksidansima kao što su polifenoli, indijski orasi nude niz značajnih zdravstvenih prednosti.

Predstavljamo vam neke od prednosti konzumiranja ovih oraha:

Za bolje raspoloženje

Indijski orah sadrži veoma važnu amino kiselinu triptofan koja je zadužena za regulaciju raspoloženja, popravljanje ponašanja i poboljšnja kvaliteta sna. Ukoliko konzumirate redovno indijski orah osećaćete se rasterećeni od stresa, bez anksioznosti i depresije.

Dve šake oraha sadrže istu količinu ove aminokiseline kao i većina antidepresiva, samo bez neželjenih dejstava koja ih prate.

Za bolji vid

Indijski orah je prepun antioksidanta zeaksantina koji se absorbuje u očima i daje im bolju zaštitu od štetnih UV zraka. Takođe, obezbeđuje i zaštitu od mišićnih oštećenja tipičnih za starenje.

Za jači imunitet

U ovom periodu kada vladaju grip i prehlada, indijski orah može da bude vaš saveznik u jačanju imuniteta. Ima antiseptička i antibakterijska svojstva i zato se savetuje njegovo uzimanje kod prehlade i gripa.

Cink, bakar i vitamin E samo su neki od minerala prisutnih u indijskom orahu koji pomažu jačanje imunog sistema.

indijski orah
foto: Shutterstock

Za zdravo srce

Za srce su posebno važne palmitoleinska i oleinska kiselina kojima ovi orasi obiluju. One smanjuju loš LDL holesterol i povećavaju nivo dobrog holesterola HDL. Time smanjuju rizik od šloga, infarkta i smanjuju šanse od razvoja bolesti koronarne arterije. Dobar je za prevenciju zgrušavanja krvi i embolije, a jačaju i nervni sistem.

Povoljno je i njegovo delovanje kod obolelih od dijabetesa, jer drži novo šećera stabilnim.

Prirodni afrodizijak

U kombinaciji sa medom i crnim vinom, indijski orah postaje moćan afrodizijak. Deluje vrlo stimulativno i utiče na bolje raspoloženje kod oba partnera. Takođe, poboljšava protok krvi kroz ceo organizam. U mnogim plemenima u Latinskoj Americi indijski oraščić se primenjivao za jačanje potencije, te se u istu svrhu koristi i dan danas.

Ono što indijski orah izdvaja od badema, orah, lešnika, brazilskog oraha je to što je indijski orah zapravo seme, a ne plod. Ovo seme raste kao izdanak iz kešu jabuke. Kešu jabuka je sočna i slatka, veličine veće kruške koja se koristi kao sirovina za dobijanje veoma cenjenog soka. Ovaj sok je i do pet puta bogatiji vitaminom C od pomorandžinog soka.

Za zdravlje i bolju funkciju mozga

Indijski oraščići su bogati antioksidansima i esencijalnim hranljivim materijama koji mogu da unaprede zdravlje i funkciju mozga.

indijski orah
foto: Profimedia

Prekomerna konzumacija indijskih oraha može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući i dobijanje na težini, glavobolje, nadimanje, alergiske reakcije, kao i interakcije sa lekovima.

Ne preterujte

Preporučena optimalna dnevna doza je između pet i 10 oraha dnevno. Neki pak smatraju da je 15 oraščića "crvena linija" koju ne smete prelaziti. Prekomerno uzimanje može se negativno odraziti na vašu figuru pre svega, jer u velikim količinama indijski oraščić goji, a amože izazvati i probavne smetnje, kao i glavobolju, alergijske reakcije i interakciju sa određenim lekovima.

Alergije izazavane indijskim orahom

Osobe koje su inače osetljive na orašaste plodove, vrlo verovatno će imati i neželjene reakcije na indijski oraščić. Reakcije mogu biti ozbiljne, pa čak i opasne po život, te je zbog toga poželjan oprez u konzumiranju.

U indijskoj tradicionalnoj kuhinji ovi orasi se često koriste, kod nas to nije slučaj, pa ako planirate da ih ubacite u dnevni meni, budite umereni u doziranju, naročito u početku.

Ukoliko osetite neke promene u organizmu nakon njihovog konzumiranja, preporučuje se hitno obraćanje lekaru.

Izvor: Zdravaiprava/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track