5 zdravih obroka za poneti: Lako se prave, a idealni su za ručak na poslu
Gotovo svako od nas veći deo dana provodi van kuće pa je često veoma izazovno da imamo zdrave i uravnotežene obroke. Umesto da kupujete nezdrav doručak ili užinu, Jasna Vujičić, nutricionista, prepručuje pet obroka koji su idelani za nošenje a sadrže proteine, vlakna, povrće i zdrave masti.
Burito humus od povrća
Namažite humus na tortilju od celog zrna, a zatim je napunite iseckanim krastavcima, crvenom paprikom, šargarepom i listovima spanaća.
Čvrsto je urolajte i isecite na komade veličine zalogaja. Sve spakujte u kutiju za ručak i možete ga jednostavno poneti sa sobom.
Ovaj obrok obezbeđuje dobar balans vlakana, proteina i vitamina.
Parfe sa grčkim jogurtom
Preko grčkog jogurta stavite sveže ili smrznuto bobičasto voće (jagode, borovnice, maline), dodajte granolu ili lomljene orašaste plodove (badem, lešnik) za dodatnu hrskavost, energiju i proteine.
Ovu užinu možete pripremiti unapred ili za svega nekoliko minuta tokom pauze. Bogata je antioksidansima, proteinima i kalcijumom.
Salata od kinoe
Skuvanu kinou pomešajte sa povrćem iseckanim na kockice kao što su čeri paradajz, krastavac, paprika i brokoli kuvan na pari. Dodajte malo limunovog soka, maslinovog ulja i pospite začinsko bilje poput peršuna ili bosiljka za bolji ukus.
Kinoa je dobar izvor proteina i vlakana dok povrće obezbeđuje esencijalne vitamine i minerale.
Kriške jabuke sa kikiriki putesom i orašastim plodovima
Isecite jabuke na kriške a u posebnoj činijici ponesite bademov ili kikiriki puter za umakanje. Kombinacija vlakana iz jabuke i proteina i zdravih masti iz putera orašastih plodova čini ovu užinu zasitnom i hranljivom.
Rolnice od čurećih prsa i sira
Položite na čistu površinu parče ćurećih prsa isečeno na listiće pa premažite sa malo nemasnog sira, pospite suvopečenim susamom i urolajte. Ponavljajte proces dok ne istrošite sva ćureća prsa. Ukoliko je potebno, pričvrstite čačkalicom.
Možete dodati i listove spanaća ili narezane paprike pre rolanja mesa, da bi rolnice dobile na hranjivosti i ukusu. Ova užina obezbeđuje proteine i kalcijum, dok ima malo ugljenih hidrata i zasitna je.
Prenela: O.M.
(zvor: Instagram @nutricionista_jasna.vujicic/kurir.rs)
Sočivo je bogato proteinima i vlaknima: Čuva zdravlje srce, poboljšava varenje i stabilizuje šećer u krvi