Zbog čega je vitamin E važan za zdravlje? Evo u kojim namirnicama ga ima najviše
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Zbog čega je vitamin E važan za zdravlje? Evo u kojim namirnicama ga ima najviše

Ishrana -

Vitamin E je esencijalni nutrijent koji igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u telu. Ovaj vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Pored toga, vitamin E igra ključnu ulogu u imunološkom sistemu, regulaciji upale, zgrušavanju krvi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Ovaj vitamin telo ne proizvodi pa ga morate unositi kroz ishranu. Međutim, važno je napomenuti da prekomerno unošenje dodataka ishrani sa ovim vitaminom može da dovede do srčanih tegoba, pa je izuzetno važno kako i koliko ga koristite.

Neka istraživanja sugerišu da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti regulacijom krvnog pritiska i smanjenjem upale.

Vitamin E se nalazi u širokom spektru namirnica, uključujući ulje lešnika, avokado, spanać, losos i pire od bundeve, što ga čini lakim za uključivanje u vašu ishranu kao deo zdravog i uravnoteženog načina života. U nastavku vam predstavljamo neke od namirnica.

Orasi

Orasi su odličan izvor vitamina E, kao i drugih hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansi.

Postoji mnogo načina na koje možete uključiti orašaste plodove u svoju ishranu. Možete ih jesti sirove, pečene, dodati u salate, žitarice ili smutije. Međutim, važno je da ih konzumirate umereno zbog njihove visoke kalorijske vrednosti.

Suncokret

Seme suncokreta je još jedan odličan izvor vitamina E i može se konzumirati kao užina ili kao dodatak raznim jelima. Savršeni su za mešanje u grickalice kao što su granola ili miks – ili ako želite nešto slano, svoju omiljenu salatu možete posuti semenkama suncokreta ili ih pomešati sa grčkim jogurtom, kako stručnjaci predlažu.

Povrće poput spanaća, kelja i blitve takođe sadrži vitamin E
Povrće poput spanaća, kelja i blitve takođe sadrži vitamin Efoto: Shutterstock

Zeleno lisnato povrće

Zeleno povrće poput spanaća, kelja i blitve takođe sadrži vitamin E, zajedno sa drugim važnim hranljivim sastojcima poput vitamina A i K.

Avokado

Ova voćna superhrana nije samo bogata zdravim mastima već i vitaminom E, koji podržava zdravlje kože i imunološkog sistema.

Vitamin E u avokadu deluje kao moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ova zaštita može pomoći u prevenciji raznih bolesti i održavanju opšteg zdravlja.

Mahunarke

Grašak, sočivo i leblebije su mahunarke i namirnice koje su bogate vitaminom E i lako se mogu dodati raznim jelima.

Prenela: O.M.

(izvor: ljepotaizdravlje.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track