Sokoterapija: Zdravlje i vitalnost se kriju u čaši svežeg soka
Foto: Shutterstock

savršen recept za zdrav život

Sokoterapija: Zdravlje i vitalnost se kriju u čaši svežeg soka

Ishrana -

Svestan bogatstva koje ne košta mnogo, doktor Norman Voker, američki dijetolog, otkrio je terapeutsku moć svežih sokova.

Doktor Voker je začetnik je tzv. sokoterapije koja kaže da svako treba da pije sokove u onoj meri u kojoj mu oni pružaju zadovoljstvo. Osnova terapije svežim sokovima, prvenstveno sokovima od voća i povrća, koju je dr Norman predstavio 1930. godine, počiva na tome da hrana mora da bude „živa“. A prednost sokova nad svežim plodovima, kako je tvrdio doktor Voker, jeste u tome što sokove organizam vari i usvaja brzo, za samo nekoliko minuta.

Ovaj veliki naučnik je živeo punih 118 godina (1866-1984) što predstavlja najveću potvrdu i dokaz korisnosti i ispravnosti njegovog sistema.

Malina – Sok od maline skida povišenu temperaturu, podstiče znojenje, čisti žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jača imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

Smuti
foto: Profimedia

Jagoda - Kašasti sok od jagode skida pege i lišajeve na licu, dobar je za reumu i dijareju.

Kupina – Sok od kupine idealan je protiv prehlade, jer je pun blagotvornih vitamina i minerala. Ima blago umirujuće dejstvo, utoljava žeđ, osvežava i hrani organizam. Uspešan je i u regulaciji povišene temperature.

Trešnja – Sok od višanja poboljšava cirkulaciju melatonina u telu i osigurava bolji san. Protiv reume treba osam dana uzastopno piti sok od svežih trešanja. Sok se pije tri puta na dan po jedna čaša.

Sveže ceđeni sokovi, pored toga što nam omogućavaju unos brojnih supstanci važnih za pravilno odvijanje bioloških funkcija, vrše prirodnu detoksikaciju organizma i jačaju njegovu otpornost.

sveže ceđeni sokovi, voćni sok, ceđeni sok
foto: Shutterstock

Višnja – Sok od višnje pomaže kod opstipacije, poboljšava metabolizam, jača imuni sistem, povećava apetit i koristi se kod kašlja.

Nar Sok od nara je dobar za oporavak organizma posle teških bolesti ili operacija, a pomaže i kod anemije.

Šljiva -Sok od šljiva povećava apetit. Sadrži 17 odsto šećera, organske kiseline, pektine, vitamine C, B, B1, B2 i karoten.

Ananas – Sok od ananasa je dobar za poboljšanje funkcije bubrega i jetre i sadrži jednu supstancu koja je prirodni sagorevač masti. Pomaže da se telo revitalizuje. Takođe, ananasov sok se preporučuje za lečenje astme.

Breskva – Sok od breskve jača srčani mišić i leči srčane aritmije. Pomaže kod anemije i gastritisa. Sok od breskve preporučuje se onima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osetljivim nervnim sistemom, kao i za čišćenje organizma.

Borovnica - Ovaj sok leči gastritis, zapaljenja sluzokože usne duplje i grla. Koristi se za jačanje apetita.

smuti od borovnice, smuti
foto: Shutterstock

Crna ribizla – Sok od crne ribizle je odličan kod nedostatka vitamina, anemije, gastritisa sa niskim nivoom kiseline, bronhitisa, gripa i angine. Uspešno se bori protiv virusa, jača imuni sistem i veoma je bogat vitaminom C.

Crvena ribizla – Sok se preporučuje za kardiovaskularni sistem, čireve, kožne bolesti, reumatizam, prehlade i giht.

Sveži sokovi su ipak nisu dobar izbor kod nekih bolesti. Dakle, ako imate čir, gastritis ili pankreatitis ne smete piti sok od limuna, narandže, jabuke, ribizla ili brusnice. Oni sadrže mnoge organske spojeve, koji povećavaju kiselost želuca, što može da izazove žgaravicu i bol. Pijenje soka od grožđa treba ograničiti ako imate dijabetes. Ona sadrži previše glukoze i kalorija. Takođe, nije poželjno piti previše soka od grožđa ako imate "nervozna creva".

Grožđe – Sok od grožđa pomaže kod umora i stresa. Čisti bubrege i jetru i snižava holesterol.

Limun – Sok od limuna ima odlično dejstvo na alkalizaciju organizma. Međutim treba ga piti sa toplom vodom u razmeri 1:10. Odličan je antioksidans, stimuliše rad jetre.

Pomorandža Sok od pomorandže je efikasno sredstvo protiv avitaminoze. Ukoliko se popije naiskap poboljšava apetit i stimuliše rad creva.

Grejpfrut – Sok od ovog voća je prirodni sok za nesanicu. Smanjuje holesterola, a krvni pritisak se vraća u normalu.

Grejp, Pomorandža
foto: Shutterstock

Jabuka – Sok od jabuke pomaže kod gojaznosti i dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti jetre i bubrega, reumatizma, žučnih kamenaca i kamena u bubregu, hroničnog kolitisa, gihta i dizenterije.

Kajsija – Sok od kajsija jača srčani mišić. Redovno konzumiranje pomaže i kod srčanih aritmija.

Smuti, Napitak od lubenice, Sok od lubenice, lubenica
foto: Profimedia

Lubenica – Sok od lubenice odličan je za lečenje edema povezanih sa kardiovaskularnim i bubrežnim problemima.

Kruška Sok od kruške ima protivupalno dejstvo i pomaže kod bubrežnih kamenaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track