Dijeta bez ugljenih hidrata može pružiti određene prednosti, uključujući snižavanje krvnog pritiska. Međutim, sa njom takođe treba biti oprezan. Evo koje su njene potencijalne prednosti i nedostaci, kao i koju hranu bi trebalo izbegavati.

Dijeta bez ugljenih hidrata je ekstremna verzija dijete koja eliminiše skoro sve ugljene hidrate, uključujući žitarice sa celim zrnom, voće i povrće.

Dok studije pokazuju da smanjenje unosa ugljenih hidrata može pomoći da izgubite kilograme i može imati koristi za zdravlje, potpuno eliminisanje ugljenih hidrata je veoma restriktivan potez i najverovatnije nepotrebno.

Šta je tačno dijeta bez ugljenih hidrata?

Dijeta bez ugljenih hidrata je način ishrane koji eliminiše svarljive ugljene hidrate što je više moguće.

Ugljeni hidrati su primarni izvor energije i nalaze se u žitaricama, pasulju, mahunarkama, voću, povrću, mleku, jogurtu, testenini, hlebu i pekarskim proizvodima. Stoga, neko na dijeti bez ugljenih hidrata mora da izbegava većinu ovih namirnica i umesto toga da jede hranu koja prvenstveno sadrži proteine ili masti, kao što su meso, riba, jaja, sir, ulja i puter.

Dijeta bez ugljenih hidrata liči na keto dijetu, koja ograničava vaš unos ugljenih hidrata na manje od 20-50 grama (g) dnevno i podstiče vas da dobijete oko 60% ili više dnevnih kalorija iz masti.

U zavisnosti od toga šta odaberete da jedete, dijeta bez ugljenih hidrata može biti restriktivnija od ketoa.

dijeta-bez-ugljenih-hidrata-shutterstock-1299504577.jpg
Shutterstock 

Šta treba da jedete na dijeti bez ugljenih hidrata?

Namirnice koje su obično dozvoljene na dijeti bez ugljenih hidrata uključuju:

  • Meso i proizvodi životinjskog porekla sa malo ugljenih hidrata: piletina, govedina, ćuretina, jagnjetina, divljač, bizon, svinjetina, jaja, puter, mast, sir
  • Morski plodovi: losos, bakalar, škampi, sardine, haringa, rakovi
  • Začini: bilje i začini
  • Niskokalorična pića: voda, crna kafa i običan čaj
  • Orašasti plodovi i semenke (oni sa malo neto ugljenih hidrata):bademi, orasi, semenke bundeve, semenke suncokreta, pistaći, indijski oraščići
  • Povrće bez skroba (ono sa malo neto ugljenih hidrata): brokoli, tikvice, paprike, karfiol, lisnato povrće, rutabaga, repa, prokulice, špargle, pečurke
  • Voće sa visokim sadržajem masti: kokos, avokado

Šta treba da izbegavate da jedete na dijeti bez ugljenih hidrata?

Dijeta bez ugljenih hidrata je veoma restriktivna i eliminiše nekoliko grupa namirnica, kao što su:

  • Žitarice: pirinač, ječam, kinoa, pšenica, hleb, testenina
  • Slatkiši i pekarski proizvodi: kolači, kolačići, slatkiši, gazirana pića, slatka pića
  • Voće: jabuke, pomorandže, banane, bobice, kivi, kruške
  • Skrobno povrće: grašak, kukuruz, tikva, krompir
  • Pasulj i mahunarke: crni pasulj, pasulj, slanutak, sočivo
  • Mlečni proizvodi: mleko i jogurt
  • Začini sa dodatkom šećera: kečap, roštilj sos, prelivi za salatu
  • Alkohol: pivo, vino, alkoholna pića, mešana slatka pića

Pošto se ova dijeta fokusira na ograničavanje određenog makronutrijenta, ne postoje preporuke za dnevni unos kalorija ili veličinu porcija.

dijeta-bze-uglejnih-hidrata-shutterstock-2360859007.jpg
Shutterstock 

Druge prednosti dijete bez ugljenih hidrata

Ne postoje studije o dijetama koje u potpunosti eliminišu ugljene hidrate, ali istraživanja o dijetama sa veoma malo ugljenih hidrata i ketogenim dijetama sugerišu da one mogu imati nekoliko prednosti.

  • Kardiovaskularno zdravlje: Smanjenje unosa ugljenih hidrata može poboljšati zdravlje srca. Pokazalo se da dijete sa veoma niskim sadržajem ugljenih hidrata smanjuje nivoe triglicerida u krvi, koji mogu povećati vaše šanse za srčane bolesti. Mešutim, potrebno je više istraživanja.
  • Glukoza u krvi: Smanjenje unosa ugljenih hidrata, posebno rafinisanih ugljenih hidrata i šećera, može pomoći u kontroli šećera u krvi, što može biti posebno korisno za osobe sa dijabetesom.
  • Krvni pritisak: Neke studije sugerišu da smanjenje unosa ugljenih hidrata može pomoći u smanjenju krvnog pritiska.
  • Smanjenje masti na stomaku: Ograničeno istraživanje ukazuje da su dijete sa veoma malo ugljenih hidrata bolje od dijeta sa malim sadržajem masti u smanjenju masnih naslaga na stomaku koje su povezane sa upalama i određenim bolestima.
  • Metabolički sindrom: Smanjenje unosa ugljenih hidrata je povezano sa manjom šansom za metabolički sindrom, grupom faktora rizika koji povećavaju verovatnoću razvoja srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Nedostaci dijete bez ugljenih hidrata

Dijeta bez ugljenih hidrata može imati brojne nedostatke.

  • Zatvor: Pošto dijeta bez ugljenih hidrata ograničava voće, većinu povrća, pasulja i integralne žitarice, rezulatat je smanjeni unos vlakana, što pomaže varenju i održavanju pravilnog rada creva. Zbog toga, dijeta bez ugljenih hidrata može dovesti do zatvora.
  • Niska energija: Ugljeni hidrati su primarni izvor energije vašeg tela. Stoga, dijeta bez ugljenih hidrata može dovesti do niskih nivoa energije i umora.
  • Nedovoljne hranljive materije: Dijeta bez ugljenih hidrata možda neće obezbediti dovoljno vitamina i minerala, kao što su kalijum, vitamini B i vitamin C, kojih ima u izobilju u voću, povrću i drugoj biljnoj hrani. Pored toga, povećano mokrenje koje je rezultat ograničavanja ugljenih hidrata može vremenom dovesti do nedostataka hranljivih materija kao što su natrijum i kalijum.

Prenela: O.M.

(izvor: healthline.com/kurir.rs)