Smutiji su nutricionistički hit: Ovo su 4 fantastična recepta za zdraviji početak dana
Foto: Shutterstock

SMUĆKAJ

Smutiji su nutricionistički hit: Ovo su 4 fantastična recepta za zdraviji početak dana

Ishrana -

Smuti je izuzetno zdrav multivitaminski napitak, nutricionistički hit u svetu koji je osvojio i naše podneblje. Vrlo se lako priprema - potrebno je da imate blender, voće i povrće, i da pustite mašti na volju.

- Smutiji su veoma ukusni, a zbog zanimljivog izgleda i teksture idealani su za decu koja inače odbijaju da jedu povrće. U smuti mogu da se dodaju žitarice, klice, može da se sprema sa jogurtom, mlekom, sokom, mineralnom vodom, ledom, a najbolje od svega je što mogu da se mešaju naizgled nespojivi ukusi (npr. banana i spanać) koji zapravo u ovom obliku imaju neodoljiv ukus. Uglavnom se koristi kao užina, mada postoje osobe koje ga konzumiraju kao glavni obrok - kaže Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista i otkriva nam 4 recepta za zdrave i ukusne smutije.

Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista
Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Ljubičasti smuti

2 dl jogurta sjediniti sa šoljom borovnica, manjom bananom, par listova blitve i kašikom meda. Izmiksati, i u sadržaj dodati par zrna polena.

Vitaminska bomba

Izmiksati par listova spanaća, par rotkvica, šaku kukuruza, krišku avokada i 1 dl soka od paradajza. Konzumirati uz kriške limuna i listove celera.

Osvežavajući smuti

U blender staviti pola crvenog grejpa, pola žutog grejpa, pomorandžu, listove zelene salate i endivije. Izmiksati i posuti sa par listova sveže nane.

Smuti, zeleni smuti, smuti od spanaća
foto: Shutterstock

Zeleni smuti

Izmiksati šaku spanaća, kivi, bananu, kašičicu lanenog semena, kašičicu meda i 1 dl pirinčanog mleka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track