Obogatite smuti proteinima dodavanjem ovih namirnica: Obezbediće vam sitost i dodatnu energiju
Foto: Shutterstock

ukusno i zdravo

Obogatite smuti proteinima dodavanjem ovih namirnica: Obezbediće vam sitost i dodatnu energiju

Ishrana -

Smuti je odličan način da u jednom obroku unesete važne hranljive materije, a kada se kombinuje sa sastojcima bogatim proteinima, smuti postaje prava energetska bomba.

Smutiji su savršeni za zauzete ljude jer su puni hranljivih materija a lako ih je poneti sa sobom u pokretu. Ali dok smutiji mogu biti odličan doručak ili popodnevna užina, ponekad su bogati ugljenim hidratima a nedostaju im hranljive materije poput proteina.

Uzimanje dovoljno proteina uz obroke može pomoći u smanjenju gladi i učiniti da se osećate sitim. Takođe može poboljšati mišićnu masu i pomoći vam u gubitku kilograma ili održavanju težine.

Zato sledeći put u svoj omiljeni smuti dodajte neki od ovih namirnica bogatih proteinima.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je bogat proteinima i kalcijumom, što ga čini odličnim dodatkom smutijima. Osim što doprinosi svojoj kremastoj teksturi, grčki jogurt će vas duže zadržati sitom i unaprediti zdravlje kostiju.

Mladi zrnasti sir (cottage sir)

Sveži zrnasti sir je još jedan fantastičan izvor proteina, ali sa manje masti od drugih vrsta sireva. Dodavanje svežeg sira vašem smutiju će dati kremastu teksturu i povećati sadržaj proteina.

smuti sa kikiriki puterom, smuti, kikiriki puter
foto: Shutterstock

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija je ukusan i hranljiv sastojak koji će vašem smutiju dodati kremastu teksturu i bogatstvo ukusa. Osim što je bogat proteinima, puter od kikirikija je i izvor zdravih masti, vlakana i vitamina kao što su vitamin E i B6.

Puter od kikirikija pruža dugotrajan osećaj sitosti i pomaže u održavanju stabilnog nivoa glukoze u krvi. Takođe, puter od kikirikija može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i podržati zdravlje mozga.

Čia semenke

Čia semenke su moćna superhrana koja je postala popularna zbog mnogih zdravstvenih prednosti. Iako male veličine, čia semenke su bogate proteinima, vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima.

Kada se dodaju u smuti, čia semenke upijaju tečnost i stvaraju konzistenciju nalik gelu, što dodatno pomaže da se telo hidrira i da se osećate siti. Pored toga, čia semenke su odlične za varenje i podržavaju zdravlje srca i mozga.

Kefir

Kefir je fermentirani mliječni proizvod koji je bogat probioticima i proteinima. Dodavanjem kefira u smoothie ne samo da ćete unijeti proteine već ćete i podržati zdravlje probavnog sustava i jačati imunološki sustav.

smuti sa ovsenim pahuljicama, smuti
foto: Shutterstock

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su jedan od najzdravijih izbora za dodavanje u smoothie. Bogate su vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima kao što su gvožđe i magnezijum.

Osim što pruža osećaj sitosti, ovsena kaša je poznata po svojoj sposobnosti da stabilizuje nivo glukoze u krvi, što je neophodno za održavanje konstantnog nivoa energije tokom dana.

Dodavanjem ovsenih pahuljica u smuti, poboljšaćete njegovu teksturu i ukus i obezbediti sebi dugotrajan izvor energije i hranljivih materija.

Prenela: O.M.

(izvor: ljepotaizdravlje.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track