Namirnice bogate antioksidansima: Poboljšavaju zdravlje srca, mozga i smanjuju rizik od raka
Foto: Shutterstock

zdravlje u tanjiru

Namirnice bogate antioksidansima: Poboljšavaju zdravlje srca, mozga i smanjuju rizik od raka

Ishrana -

Antioksidansi su esencijalna jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji štetnih radilaka iz okoline u telu i time štite ćelije od oštećenja i umanjuju rizik od hroničnih oboljenja. Zato je važno da namirnice koje su bogate antioksidansima uvrstite u svoju ishranu. Evo nekoliko predloga.

Bobičasto voće

Jagode, borovnice, maline i kupine obiluju antioksidansima kao što su flavonoidi, antocijani i vitamin C. Ova jedinjenja pomažu u borbi sa oksidativnim stresom i upalama.

Crna čokolada

Ova namirnica sadrži flavonoide iz kakaa koji ima jaka antioksidativna svojstva. Konzumiranje čokolade sa visokim sadržajem kakaa može uticati na poboljšanje zdravlja srca i smanjenje rizika od bolesti.

Orašasti plodovi

Bademi, orasi i pistaći su puni antioksidanasa uključujući vitamin E. Uključivanjem orašastih plodova u svoju ishranu poboljšaćete zdravlje srca i pomoći svom orgamnizmu u borbi protiv oksidativnih oštećenja.

zeleno listanot povrće, zeleno povrće, lisnato povrće
foto: Shutterstock

Lisnato zeleno povrće

Povrće kao što su spanać, kelj i blitva su odličan izvor antioksidanasa kao što je vitamin C, vitamin E i beta-karoten. Pomažu u jačanju imunog sistema i smanjuju upalne procese u organizmu.

Zeleni čaj

Ovaj biljka obiluje katehinima, vrsti antioksidanasa koja ima brojne benefite za zdravlje, uključujući poboljšanje funkcije mozga, gubitak masnoća i smanjenje rizika od raka.

Paradajz

Ovo mnogima omiljeno povrće bogato je likopenom, moćnim antioksidansom koji se povezuje sa smanjenim rizikom od bolesti srca i određenih vrsta raka. Kuvanje paradajza povećava bioraspoloživost likopena.

Prenela: O.M.

(izvor: healthshots.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track