Popularni doručak vrtoglavo diže nivo holesterola: Stručnjak otkriva šta su zdravije alternative
Zasićene masti koje se nalaze u određenim namirnicama za doručak mogu podići „loš“ LDL holesterol, dovodeći naše kardiovaskularno zdravlje u opasnost.
Bilo da se počastimo hamburgerom ili čipsom, određeni izbori hrane su očigledno loši za holesterol. Međutim, popularni doručak takođe može biti loš za vaše arterije.
- Ljudi sa visokim holesterolom treba da izbegavaju peciva jer imaju tendenciju da sadrže mnogo zasićenih masti, kao što su maslac i ulje, dodati šećera i generalno su siromašni hranljivim materijama“, rekao je farmaceut Abas Kanani za "Daily Express".
Previše holesterola u krvi dovodi začepljenja arterija
Zasićene masti, koje se nalaze u ovoj popularnoj hrani za doručak, podižu „loš“ holesterol, a previše holesterola u krvi može izazvati nakupljanje masnih materija u arterijama, prouzrokujući njihovo začepljenje. To povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i moždani udar.
Bobičasto voće pomaže u snižavanju holesterola
Pored toga, mnogi ljudi sa visokim holesterolom čak i ne znaju da su njihovi nivoi previsoki dok ne razviju ove probleme. Pošto izbor zdrave ishrane može nadoknaditi ovaj rizik, farmaceut je preporučio alternativu.
- Bobičasto voće, kao što su kupine i jagode, posebno je dobro jer pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi u vašem telu.Ako volite slatko, možete dodati i malu količinu meda, što takođe može biti korisno i pomoći u poboljšanju nivoa holesterola - zaključio je Kanani.
Prenela: V. N.
Izvor: Index.hr /Kurir.rs
Sočivo je bogato proteinima i vlaknima: Čuva zdravlje srce, poboljšava varenje i stabilizuje šećer u krvi