10 benefita mladog luka za zdravlje: Ovo povrće je zeleno blago u našem tanjiru
Foto: profimedia

nutricionista OTKRIVA

10 benefita mladog luka za zdravlje: Ovo povrće je zeleno blago u našem tanjiru

Ishrana -

Mladi luk je jedan od sigurnih znakova proleća i definitivno ga vole mnogi. Kao i sve druge vrste luka (crni, beli, crveni luk, praziluk, vlašac) ima veliku primenu. Uzgaja se više od pet milenijuma i jedna je od prvih uzgajanih kultura, a danas raste širom sveta.

- Mladi luk je nutritivna riznica, jer sadrži znatne količine vitamina A i C, a naročito vitamina K. Tu su još i vitamin E, kompleks vitamina B i razni minerali i elementi: kalijum, natrijum, kalcijum, gvožđe, sumpor, fosfor, magnezijum, hrom, selen, mangan - kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista
Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Nutritivna vrednost belog luka je i u sadržaju kvercetina, biljnog pigmenta koji organizmu daje jako protivupalno i antioksidativno delovanje. Najbolje ga je jesti u svežem stanju, u obliku salata, jer se termičkom obradom gube dragoceni sastojci.

Pera mladog luka su idealni sastojci za salatu i nutritivno su bogatija od belih glavica, kako u mineralima, tako i u vitaminima.

- Možete ga seckanog ubaciti u omlet, salatu, sendvič, u krem sir, kajmak ili pavlaku i odmah ulepšati svoj dan. Aroma mladog luka je blaža od crnog, ali svakako ostaje zadah. Možda je ovo uzrok zašto ga neki izbegavaju, ali i za zadah ima rešenje: čaša mleka ili jogurta, a možete grickati i svež bosiljak ili peršunovo lišće.

mladi luk, ishrana, zdravlje
foto: profimedia

Mladi luk - hrana i lek

Od davnina se mladi luk koristio i kao lekovito sredstvo, a svojim delovanjem na zdravlje definitivno zaslužuje veću pažnju.

Utiče na osnažavanje imuniteta

Uvek je bolje "sprečiti nego lečiti", ali mladi luk svakako dobro utiče i na neke obične od boljke poput prehlade do nekih ozbiljnih oboljenja.

Deluje protivupalno

Od starih vremena se koristi protiv raznih vrsta upala.

Čuva zdravlje kostiju

Mladi luk sadrži vitamin K koji pomaže većoj apsorpciji kalcijuma u organizmu.

Utiče na dobar vid

Sadrži dosta karotenoida koji blagotvorno deluju na zdravlje oka.

Jača zdravlje srca i krvnih sudova

Deluje tako što poboljšava cirkulaciju krvi i sprečava trombozu, dok normalizuje krvni pritisak.

Utiče na bolju probavu

Mladi luk, kao i svo ostalo vlaknasto povrće pospešuje kretanje creva i tako olakšava probavu. Dobro utiče na pojavu dijareje i efikasno je leči.

Dobar je diuretik

Pomaže bolje izlučivanje tečnosti, što doprinosi boljem radu bubrega, ali i smanjenju celulita.

Utiče na normalizaciju nivoa glukoze u krvi

Mladi luk sadrži hrom, element koji je blagotvoran kod obolelih od dijabetesa, kao i kod osoba sa preddijabetesnim stanjem. Takođe sadrži i druge fitonutrijente koji stmulišu rad pankreasa.

Čini da koža bude lepša

Zbog sadržaja vitamina A pospešava se proizvodnja kolagena, koji kožu čini lepom i elastičnom. Tako se smanjuje pojava bora, crvenila i suve kože.

Deluje na smanjenje rizika od kancera

Zbog obilja antioksidanasa i fitonutrijenata, a posebno sumporovih jedinjenja, deluje protiv slobodnih radikala, mogućih izazivača raka. Istraživanja su pokazala da ako osoba ima bar dva obroka nedeljno koji u sebi sadrže mladi luk, može u proseku da smanji rizik od raka za polovinu.

Prenela: V.N.

Izvor: Nadijeti/ Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track