Leblebija je super hrana: Evo kako da napravite najbolji humus od ove zdrave biljke
Foto: Profimedia

Savet zlata vredan

Leblebija je super hrana: Evo kako da napravite najbolji humus od ove zdrave biljke

Ishrana -

Leblebija je na našim prostorima poznata pod nazivima slanutak, slani pasulj ili naut. Radi se o mahunastoj belančevinastoj biljci koja je izuzetno bogata nutrijentima vrednim za naše zdravlje i zato, ako već do sada niste, obavezno treba da je uvrstite u ishranu.

Vegeterijanci ovu biljku često koriste u ishrani jer predstavlja odličnu zamenu za meso. Sastavni je deo mediteranske i blistoistočne kuhinje, a čest je sastojak specijaliteta iz Grčke, Indije, Španije ili Portugala.

Može da bude u raznim bojama, kao što su crna, bež, braon ili crvena, a osim jedinstvenog ukusa i arome, nutricionisti je, između ostalog, preporučuju u ishrani dijabetičara, ali i za održavanje zdravlja srca, snižavanje visokog krvnog pritiska i holesterola, bolju probavu i jačanje kostiju. Lekari preporučuju leblebiju pacijentima koji pate od iritativnog sindroma debelog creva zbog velike količine biljnih vlakana.

leblebija, leblebije
foto: Profimedia

U arapskom svetu leblebiji su pripisivana i afrodizijačka svojstva. O tome svedoči recept arapske kuhinje u kome se savetuje da se tokom zime, pre spavanja, koristi napitak od vode, meda, luka u prahu i mlevene leblebije. Sbog svega navedenog možemo slobodno reći da je leblebija – super hrana.

Leblebija je dostupna cele godine, a uglavnom se može naći u sušenom obliku ili u konzervi. Ima pomalo orašast ukus i puterastu teksturu i možete je kombinovati u raznim jelima. Ako pripremate leblebiju u sušenom obliku važno je da je pre kuvanja namačete u vodi 8 do 10 sati baš kao kad pripremate pasulj. Pazite samo da ne stoji u vodi duže od 12 sati, jer bi se vrlo brzo mogla raspasti tokom kuvanja.

Humus od leblebije

Potrebno je

  • 450 g leblebije iz konzerve
  • 60 ml svežeg limunovog soka
  • 60 ml tahini paste
  • pola čena belog luka
  • kašičica soli
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • 2-3 kašike vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • malo mlevene paprike
humus, leblebije
foto: FotoFoodTeam / Foodies / Profimedia

Priprema

U multipraktik prvo stavite limunov sok i tahini pastu, stavite poklopac i miksajte dok ne dobijete željenu kremastu teksturu. Nakon toga dodajte maslinovo ulje, bli luk, kumin, so, pa ponovo miksajte 30 sekundi. Leblebiju iscedite i operite ispod mlaza hladne vode, u multipraktik prvo stavite polovinu leblebije, miksajte jedan minut pa dodajte i drugu polovinu. Postoji velika mogućnost da u namazu ostanu komadići leblebije, a da biste to sprečili dodajte nekoliko kašika vode da bi se sve lepo sjedinilo. Humus sipajte u činijicu, prelijete maslinovim uljem i pospite mlevenom crvenom paprikom.

Prenela: V.N.

Izvor: Zdravaiprava/Kurir.Zdravlje.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track