Leblebija je super hrana: Evo kako da napravite najbolji humus od ove zdrave biljke
Leblebija je na našim prostorima poznata pod nazivima slanutak, slani pasulj ili naut. Radi se o mahunastoj belančevinastoj biljci koja je izuzetno bogata nutrijentima vrednim za naše zdravlje i zato, ako već do sada niste, obavezno treba da je uvrstite u ishranu.
Vegeterijanci ovu biljku često koriste u ishrani jer predstavlja odličnu zamenu za meso. Sastavni je deo mediteranske i blistoistočne kuhinje, a čest je sastojak specijaliteta iz Grčke, Indije, Španije ili Portugala.
Može da bude u raznim bojama, kao što su crna, bež, braon ili crvena, a osim jedinstvenog ukusa i arome, nutricionisti je, između ostalog, preporučuju u ishrani dijabetičara, ali i za održavanje zdravlja srca, snižavanje visokog krvnog pritiska i holesterola, bolju probavu i jačanje kostiju.Lekari preporučuju leblebiju pacijentima koji pate od iritativnog sindroma debelog creva zbog velike količine biljnih vlakana.
U arapskom svetu leblebiji su pripisivana i afrodizijačka svojstva. O tome svedoči recept arapske kuhinje u kome se savetuje da se tokom zime, pre spavanja, koristi napitak od vode, meda, luka u prahu i mlevene leblebije. Sbog svega navedenog možemo slobodno reći da je leblebija – super hrana.
Humus od leblebije
Potrebno je
- 450 g leblebije iz konzerve
- 60 ml svežeg limunovog soka
- 60 ml tahini paste
- pola čena belog luka
- kašičica soli
- ½ kašičice mlevenog kumina
- 2-3 kašike vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- malo mlevene paprike
Priprema
U multipraktik prvo stavite limunov sok i tahini pastu, stavite poklopac i miksajte dok ne dobijete željenu kremastu teksturu. Nakon toga dodajte maslinovo ulje, bli luk, kumin, so, pa ponovo miksajte 30 sekundi. Leblebiju iscedite i operite ispod mlaza hladne vode, u multipraktik prvo stavite polovinu leblebije, miksajte jedan minut pa dodajte i drugu polovinu. Postoji velika mogućnost da u namazu ostanu komadići leblebije, a da biste to sprečili dodajte nekoliko kašika vode da bi se sve lepo sjedinilo. Humus sipajte u činijicu, prelijete maslinovim uljem i pospite mlevenom crvenom paprikom.
Prenela: V.N.
Izvor: Zdravaiprava/Kurir.Zdravlje.rs
Konferencija "EU standardi za zdravlje žena": Nacionalni prioritet u borbi protiv raka dojke