Za sve vas koji postite (ili ne) evo jednog recepta koji se slobodno može nazvati mediteranski. To je svojevrsan miks salata, maslina, sa notom citrusa i semenčica. Takođe je zgodna varijanta za poneti sa sobom na posao, a priprema je brza i jednostavna.

- Postoji bezbroj varijanti ovog recepta, meni se recimo baš ovakva dopala, jer ne sadrži ništa što bi vas previše opterećivalo u bilo kojem obliku, već je miks vitamina iz salate i soka limuna, proteina iz tunjevine i nezasićenih masti iz ulja i semenčica - kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar -nutricionista.

jaca11111536x1458.jpg
Privatna Arhiva 

Naravno, ovakva salata se može jesti i uz prepečeni hleb, krutone, najbolje za brzi ručak za poneti ili večeru.

Potrebno je

  • tunjevina u salamuri, komadi, 1 konzerva oceđena od salamure, 160 g bruto, oko 90 g neto
  • iceberg salata
  • radič
  • šargarepa
  • 5-6 maslina, zelenih, bez koštice iz tegle
  • pola manjeg krastavca, svežeg
  • sok pola limuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kafena kašičica semenki ( seme lana, susama i suncokreta)

profimedia0251254353.jpg
Profimedia 

Priprema

Ocediti tunjevinu od salamure. U činiju staviti miks zelenih salata, naseći u to pola svežeg krastavca, masline, limunov sok i zaliti maslinovim uljem. Sve pomešati tako da bude ravnomerno raspoređeno. Odozgo na kraju posuti miks semenki.

Ukoliko nosite ovu salatu na posao, sve stavite u neku posudu sa poklopcem. S obzirom da svaka sečena salata degradira sa vremenom, najbolje ju je konzumirati što pre, a po mogućnosti rashlađenu.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs