Zdravi ugljeni hidrati od kojih ne treba da bežimo: Korisni su za srce, pritisak i holesterol
Foto: Shutterstock

birajte pametno

Zdravi ugljeni hidrati od kojih ne treba da bežimo: Korisni su za srce, pritisak i holesterol

Ishrana -

Skoro svaka hrana ima svoje dobre i loše strane. Na primer, pšenica je bogata vitaminom B, ali je zabranjena osobama sa celijakijom. Postoje i one namirnice koje su i pored velike količine ugljenih hidrata bogate i drugim hranljivim materijama, korisnim za naše zdravlje. Ključ je pre svega u umerenosti. A ovo je lista zdravih ugljenih hidrata.

Kinoa

Klasifikovan je kao pseudožitarica, koja je seme koje se priprema i jede kao zrno. U kuvanom obliku sadrži 70 odsto ugljenih hidrata, odnosno 21,3 grama na 100 grama), što je čini namirnicom sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Međutim, takođe je dobar izvor proteina i vlakana. Kinoa je takođe bogata mnogim mineralima i biljnim jedinjenjima.

Ako se jede u umerenim količinama, može imati blagotvorno dejstvo na nivo šećera u krvi i zdravlje srca kod nekih ljudi. Osim toga, ne sadrži gluten, što je čini dobrom alternativom pšenici. Zasitna je i stoga može pomoći u zdravom upravljanju težinom i zdravlju creva.

Ovas (zob)

U svom neprerađenom obliku, ovas je zdravo, celo zrno i odličan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanasa. U sirovom stanju, zob sadrži 70 odsto ugljenih hidrata, odnosno oko 80 grama sadrži 54 grama ugljenih hidrata, uključujući osam grama vlakana. Ovas je takođe relativno dobar izvor proteina i sadrži više proteina od većine žitarica.

Istraživanja pokazuju da jedenje ove žitarice može smanjiti rizik od srčanih oboljenja snižavanjem nivoa holesterola. Osim navedenog, ovas je zasitna, što dodatno doprinosi održavanju zdrave telesne težine.

 Sirova heljda sadrži 75 grama ugljenih hidrata
Sirova heljda sadrži 75 grama ugljenih hidratafoto: Profimedia

Heljda

Još jedna pseudožitarica bez glutena. Sirova heljda sadrži 75 grama ugljenih hidrata, dok kuvana kaša sadrži oko 19,9 grama ugljenih hidrata na 100 grama. Heljda sadrži proteine i vlakna, a takođe ima više minerala i antioksidanata od mnogih drugih žitarica. Jedna od mnogih studija je pokazala da heljda može biti veoma korisna za zdravlje srca.

Batat

Ovo ukusno, hranljivo korenasto povrće kuvano u svojoj ljusci sadrži 20,7 grama ugljenih hidrata na 100 grama, koje se sastoje od skroba, šećera i vlakana. Bogat je izvor vitamina A i C, kalijuma i antioksidanasa, jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u ćelijama kako bi vas zaštitili od hroničnih bolesti.

Cvekla

Cvekla je ljubičasto korenasto povrće koje nije preterano bogato ugljenim hidratima, ali ih ipak ima. Sirova i kuvana cvekla sadrži oko 10 grama ugljenih hidrata na 100 grama proizvoda, uglavnom iz šećera i vlakana. Pored toga, puna je vitamina i minerala i, kao i prethodno pomenute namirnice, bogata je i snažnim antioksidansima i biljnim jedinjenjima.

Ovo povrće je bogato neorganskim nitratima, koji se u telu pretvaraju u azot-oksid, koji snižava krvni pritisak. Sok od cvekle takođe ima veoma visok sadržaj nitrata, pa ga sportisti ponekad konzumiraju kako bi poboljšali svoje fizičke performanse.

Narandže sadrže oko 15,5 grama ugljenih hidrata na 100 grama obroka
Narandže sadrže oko 15,5 grama ugljenih hidrata na 100 grama obrokafoto: Profimedia

Narandže

Narandže su popularna vrsta citrusnog voća koje se uglavnom sastoji od vode i oko 15,5 grama ugljenih hidrata na 100 grama obroka. Narandže su takođe dobar izvor vlakana, vitamina C, grupe B i kalijuma. Sadrže limunsku kiselinu, kao i nekoliko moćnih biljnih jedinjenja i antioksidanata.

Konzumiranje ovog voća može poboljšati zdravlje srca i sprečiti kamenje u bubregu. Takođe može povećati apsorpciju gvožđa iz druge hrane koju jedete, što zauzvrat može pomoći u zaštiti od anemije zbog nedostatka gvožđa.

Borovnice

Ove fine bobice su bogat izvor antioksidanasa. Sastoje se uglavnom od vode, kao i oko 14,5 grama ugljenih hidrata na 100 grama borovnica. Sadrže velike količine vitamina i minerala, uključujući vitamine C, K i mangan. Istraživanja pokazuju da konzumacija borovnica može blagotvorno uticati na starije osobe i između ostalog, poboljšati njihovo pamćenje.

Dobar izbor ugljenih hidrata su:

  • banane
  • grejpfrut
  • jabuke
  • crveni pasulj
  • leblebije

Prenela: O.M.

(izvor: Živim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track