riznica zdravlja
Rukola je prava kraljica salata: Obiluje vitaminima, štiti imuni i nervni sistem
Ova biljka je poslednjih nekoliko godina stekla popularnost i na našim prostorima, dok se u svetskoj kuhinji koristi već decenijama. Rukola je samonikla zeljasta biljka karakterističnog ukusa koja potiče iz mediteranskog regiona. Bogata je vlakinima, sadrži mnogo hranljivih materija, čuva zdravlje kostiju nervnog sistema.
Popularnost rukole ima isto toliko veze sa njenim zdravstvenim prednostima kao i sa njenim ukusom. Ova ukusna biljka bogata je hranljivim materijama, vlaknima i fitokemikalijama. Rukola ima malo šećera, kalorija, ugljenih hidrata i masti. Sadrži nekoliko vitalnih hranljivih materija. Ovo su neke od njih:
- Kalcijum - pomaže normalnom zgrušavanju krvi. Takođe je neophodan za zdravlje kostiju, zdravlje zuba, normalnu funkciju mišića i nerava.
- Kalijum - mineral i elektrolit koji je od vitalnog značaja za normalan rad srca i nervnog sistema. Takođe pomaže da mišići normalno funkcionišu. Kalijum pomaže u smanjenju negativnih efekata natrijuma i iz tog razloga može biti od koristi za ljude sa visokim krvnim pritiskom.
- Folat, vitamin B - Pomaže u proizvodnji DNK i drugog genetskog materijala. Ovo je posebno važno za žene koje su trudne ili planiraju da zatrudne.
- Vitamin C - snažan antioksidans koji pomaže u podršci imunološkom sistemu. Poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin C je važan za zdravlje tkiva i apsorpciju gvožđa iz hrane.
- Vitamin K - pomaže u koagulaciji krvi. Ako uzimate terapiju za razređivanje krvi, razgovarajte sa svojim lekarom o unosu vitamina K pre nego što promenite navike u ishrani.
- Vitamin A - odnosi se na grupu retinoida rastvorljivih u mastima. Vitamin A je moćan antioksidans, koji podržava imunološku funkciju, rast ćelija, noćni vid i opšte zdravlje očiju. Takođe pomaže u održavanju funkcije bubrega, pluća i srca.
Shutterstock
Kako možete koristiti rukolu?
- Rukola je ukusna sirova i može se koristiti kao zdrav dodatak za sendviče, pice, testenine i salate.
- Može se poslužiti samostalno kao salata sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja, soli i bibera. Takođe je odlična osnova za bogatije recepte za salatu.
- Ako dodate čeri paradajz, piletinu na žaru i orahe u rukolu dobićete niskokalorični obrok pun proteina.
- Oblik i ukus listova rukole takođe je čine zanimljivom dopunom salatama od agruma i bobičastog voća.
- Rukola se može koristiti kao alternativa bosiljku za pripremu toplog ili hladnog pesta koji možete napraviti dodavanjem parmezan i pinjola za sočniji ukus.
- Kada je rukola kuvana, gubi deo svog ljutkastog ukusa i dobija nešto mekši ukus.
Prenela: O.M.
(izvor: HealthLine/Zdravlje.kurir.rs)
Ne znate kako da napravite ovseno mleko? Isprobajte ovaj jednostavan recept nutricioniste