Popularnost rukole ima isto toliko veze sa njenim zdravstvenim prednostima kao i sa njenim ukusom. Ova ukusna biljka bogata je hranljivim materijama, vlaknima i fitokemikalijama. Rukola ima malo šećera, kalorija, ugljenih hidrata i masti. Sadrži nekoliko vitalnih hranljivih materija. Ovo su neke od njih:
- Kalcijum - pomaže normalnom zgrušavanju krvi. Takođe je neophodan za zdravlje kostiju, zdravlje zuba, normalnu funkciju mišića i nerava.
- Kalijum - mineral i elektrolit koji je od vitalnog značaja za normalan rad srca i nervnog sistema. Takođe pomaže da mišići normalno funkcionišu. Kalijum pomaže u smanjenju negativnih efekata natrijuma i iz tog razloga može biti od koristi za ljude sa visokim krvnim pritiskom.
- Folat, vitamin B - Pomaže u proizvodnji DNK i drugog genetskog materijala. Ovo je posebno važno za žene koje su trudne ili planiraju da zatrudne.
- Vitamin C - snažan antioksidans koji pomaže u podršci imunološkom sistemu. Poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin C je važan za zdravlje tkiva i apsorpciju gvožđa iz hrane.
- Vitamin K - pomaže u koagulaciji krvi. Ako uzimate terapiju za razređivanje krvi, razgovarajte sa svojim lekarom o unosu vitamina K pre nego što promenite navike u ishrani.
- Vitamin A - odnosi se na grupu retinoida rastvorljivih u mastima. Vitamin A je moćan antioksidans, koji podržava imunološku funkciju, rast ćelija, noćni vid i opšte zdravlje očiju. Takođe pomaže u održavanju funkcije bubrega, pluća i srca.
Kako možete koristiti rukolu?
- Rukola je ukusna sirova i može se koristiti kao zdrav dodatak za sendviče, pice, testenine i salate.
- Može se poslužiti samostalno kao salata sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja, soli i bibera. Takođe je odlična osnova za bogatije recepte za salatu.
- Ako dodate čeri paradajz, piletinu na žaru i orahe u rukolu dobićete niskokalorični obrok pun proteina.
- Oblik i ukus listova rukole takođe je čine zanimljivom dopunom salatama od agruma i bobičastog voća.
- Rukola se može koristiti kao alternativa bosiljku za pripremu toplog ili hladnog pesta koji možete napraviti dodavanjem parmezan i pinjola za sočniji ukus.
- Kada je rukola kuvana, gubi deo svog ljutkastog ukusa i dobija nešto mekši ukus.
Prenela: O.M.
(izvor: HealthLine/Zdravlje.kurir.rs)