Dijetetičarka: Evo koje voće pomaže kod metaboličkog sindroma
Foto: Shutterstock

Savet

Dijetetičarka: Evo koje voće pomaže kod metaboličkog sindroma

Ishrana -

Osobe koje pate od metaboličkog sindroma imaju povećan rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa tipa II. Oni se zato često u dilemi da li im je dozvoljeno da jedu voće i koje. Dijetetičarka Kejti Hedli rešava dilemu...

MetaboličkI sindrom je grupa poremećaja koja uključuje visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi i visceralnu gojaznost.

Osobe koje koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa tipa II. Ako imamo najmanje tri od ovih stanja, to može značiti da imamo metabolički sindrom.

Šta je metabolički sindrom od kojeg boluje skoro 30% odraslih?

Međutim, dobra vest je da voće sadrži ključne hranljive materije za sprečavanje ili upravljanje metaboličkim sindromom, jer je ono glavni izvor vlakana u našoj ishrani.

- Vlakna su verovatno najvažniji nutrijent za jačanje vašeg metaboličkog zdravlja, kaže dijetetičarka Kejti Hedli za Eating Well.

Takođe je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu poboljšati kardiovaskularno i metaboličko zdravlje.

Tako su Hedli i dijetetičarka Megi Koneli izdvojili voće koje treba da jesti da bi se sprečio ili da bi se upravljalo metaboličkim sindromom.

banane

grožđe

– mango

jabuke

– lubenica

Banane sadrže vlakna, za koja je poznato da pomažu onima sa dijabetesom tipa 2 i koji su u opasnosti od dijabetesa, jer usporavaju varenje i pomažu u balansiranju šećera u krvi.

Banane sadrže vlakna, za koja je poznato da pomažu onima sa dijabetesom tipa 2 i koji su u opasnosti od dijabetesa, jer usporavaju varenje i pomažu u balansiranju šećera u krvi.
Banane sadrže vlakna, za koja je poznato da pomažu onima sa dijabetesom tipa 2 i koji su u opasnosti od dijabetesa, jer usporavaju varenje i pomažu u balansiranju šećera u krvi.foto: Shutterstock

Prepručuje se 12 bobica grožđa dnevno

Smatra se da osobe koje imaju blaži oblik dijabetesa, koji je dobro regulisan, mogu da pojedu do 12 bobica grožđa i da je najbolje birati crvene, manje slatke sorte. Nije preporučljivo da se grožđe jede na prazan stomak, jer će naglo podići nivo šećera u krvi i najbolje je da se ne uzme odmah cela dozvoljena količina.

Smatra se da osobe koje imaju blaži oblik dijabetesa, koji je dobro regulisan, mogu da pojedu do 12 bobica grožđa i da je najbolje birati crvene, manje slatke sorte
Smatra se da osobe koje imaju blaži oblik dijabetesa, koji je dobro regulisan, mogu da pojedu do 12 bobica grožđa i da je najbolje birati crvene, manje slatke sortefoto: Profimedia

Birajte zelenije banane

Kako banane sazrevaju, otporni skrob počinje da se pretvara u brzu vrstu šećera. To znači da što je banana mekša i kora smeđa, to je veći sadržaj šećera. Odabir zelenije, manje zrele banane može značiti nešto manji uticaj na šećer u krvi, a da imate istu količinu korisnih vitamina, minerala i vlakana.

Iako voće može biti loše ocenjeno kada je u pitanju šećer u krvi, ono sadrži vlakna i antioksidante koji su odlični za metaboličko zdravlje. Zbog toga dijetetičari preporučuju svakodnevno konzumiranje od 210 do 280 grama voća.

Izvor: Eatingwell.com//Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track