Dijetetičarka: Evo koje voće pomaže kod metaboličkog sindroma
Osobe koje pate od metaboličkog sindroma imaju povećan rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa tipa II. Oni se zato često u dilemi da li im je dozvoljeno da jedu voće i koje. Dijetetičarka Kejti Hedli rešava dilemu...
MetaboličkI sindrom je grupa poremećaja koja uključuje visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi i visceralnu gojaznost.
Osobe koje koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa tipa II. Ako imamo najmanje tri od ovih stanja, to može značiti da imamo metabolički sindrom.
Šta je metabolički sindrom od kojeg boluje skoro 30% odraslih?
Međutim, dobra vest je da voće sadrži ključne hranljive materije za sprečavanje ili upravljanje metaboličkim sindromom, jer je ono glavni izvor vlakana u našoj ishrani.
- Vlakna su verovatno najvažniji nutrijent za jačanje vašeg metaboličkog zdravlja, kaže dijetetičarka Kejti Hedli za Eating Well.
Takođe je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu poboljšati kardiovaskularno i metaboličko zdravlje.
Tako su Hedli i dijetetičarka Megi Koneli izdvojili voće koje treba da jesti da bi se sprečio ili da bi se upravljalo metaboličkim sindromom.
– banane
– grožđe
– mango
– jabuke
– lubenica
Prepručuje se 12 bobica grožđa dnevno
Smatra se da osobe koje imaju blaži oblik dijabetesa, koji je dobro regulisan, mogu da pojedu do 12 bobica grožđa i da je najbolje birati crvene, manje slatke sorte. Nije preporučljivo da se grožđe jede na prazan stomak, jer će naglo podići nivo šećera u krvi i najbolje je da se ne uzme odmah cela dozvoljena količina.
Iako voće može biti loše ocenjeno kada je u pitanju šećer u krvi, ono sadrži vlakna i antioksidante koji su odlični za metaboličko zdravlje. Zbog toga dijetetičari preporučuju svakodnevno konzumiranje od 210 do 280 grama voća.
Izvor: Eatingwell.com//Zdravlje.Kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice