Stručnjaci jetru nazivaju laboratorijom našeg organizma i zato je jako važno da je ona zdrava. Pitali smo Ivanu Đurović, dijetetičara-nutricionistu da nam otkrije kako da očistimo jetru ukoliko smo tokom praznika preterali sa hranom i pićem.

Za oporavak jetre Ivana Đurović, između ostalog, preporučuje jednodnevni detoks tretman:

sok-od-sargarepe-shutterstock-2200302363.jpg
Shutterstock 
  • Doručak: činijica mešane voćne salate sa 1 kašikom raznih semenki - bundeva, suncokret, semenke lana ili frape od trešanja i pirinčanog mleka. Pojesti koliko je dovoljno da budete siti.
  • Pre užine čaj od maslačka plus čaša ili više vode.
  • Užina: sveže ceđen voćni sok i integralni keks, ili salata od sirovog celera i šargarepe.
  • Ručak: veliki tanjir zelene salate ili salate od sirovog povrća, integralni pirinač pripremljen na vodi uz dodatak povrća, jogurt. Ili supa od povrća, kuvano povrće i riba, uz sok od jabuke.
  • Posle ručka popiti čašu vode i čaj od maslačka, ili neki drugi preporučeni čaj.
  • Pre popodnevne užine sveže pripremljen voćni ili povrćni sok.
  • Popodnevna užina: neki od preporučenih čajeva uz mladi nemasni sir namazan na krišku integralnog dvopeka.
  • Pre večere jedna jabuka dobro oprana u toploj vodi.
  • Večera: supa od povrća sa malo ili bez soli, grilovana artičoka sa barenom belom ribom i salata od mešanog povrća začinjena belim lukom, sokom od limuna i maslinovim uljem.
  • Posle večere može da se popije neki od čajeva za detoks jetre.
  • Pre spavanja popiti još jednu čašu vode u kojoj je rastvoreno malo gline i lana.
majcina-dusica-caj.jpg
Profimedia 

Čajevi za detoks jetre

• Broćika i kičica: Čajevi ovih biljaka vrlo su lekoviti za jetru. Mogu se napraviti kao mešavina jednakih delova ili pojedinačno. Piti 3-4 šoljice čaja dnevno, tako što se kafena kašika mešavine prelije sa 2 dl vrele vode, i procedi nakon desetak minuta.

• Breza, majčina dušica, neven, orah (listovi), pravi pelin, peršun (cela biljka), rusomača, vodopija, maslačak (listovi, koren), čičak, ruzmarin (podstiče rad jetre), žalfija: svi ovi čajevi podstiču funkciju jetre uz izbacivanje otrova i masnoće, a pripremaju se tako što se kafena kašika osušene biljke prelije sa 2 dl vrele vode, procedi nakon desetak minuta, po potrebi zasladi medom i konzumira.

Šipak: Piti tri puta na dan po jednu šoljicu čaja četvrt sata pre obroka.

Violeta Nedeljković