Sezona je rotkvica, pa je pravo vreme da isprobate nove recepte za zdrave salate i na taj način iskoristite sve vitamine i korisne sastojke koje ovo povrće ima. Bogate su vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže i vrlo malo kalorija.

Salata od rotkvica je veoma osvežavajuća i ukusna, a nekada, uz parče tosta, može da bude i kompletan, zdrav obrok.

Recept za hrskavu salatu od rotkvica

Potrebno je

  • 1 krastavac, tanko narezan
  • 3 stabljike celera
  • 4 srednje rotkvice, tanko isečene
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica rendane limunove korice
  • 2 kašike limunovog soka
  • ¼ šolje sveže rendanog parmezana
  • ½ kašičice morske soli
  • ¼ kašičice mlevenog bibera
  • listovi zelene salate

Priprema

Iseckajte krastavac, celer i rotkvice i ubacite ih u veliku posudu. Umutite ulje i limunov sok, pa pre serviranja prelijte salatu dresingom. Dodajte iseckanu limunovu koricu, sir, so i biber. Na kraju ukrasite ukrasite listićima celera, mirođije ili peršuna.

profimedia0069829777.jpg
Profimedia 

Benefiti rotkvice za naš organizam

Rotkvica se ističe kao namirnica koja doprinosi odbrani od različitih toksina i podstiče lučenje žuči. Najčešće služe kao dodatak uz glavno jelo, a da ljudi pritom nisu ni svesni koliko pozitivno deluju na njihov organizam.

Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, kao i u mršavljenju.

Pripremila: Nataša Radosavljevic

Izvor:Eatingwell.com/Zdravlje.kurir.rs