Zavirite u svet kefira: Nutricionista otkriva kako da sami pripremite ovaj izvrsni napitak
Kefir je fermentisani mlečni napitak koji potiče iz Kavkaza, regije koja obuhvata delove Rusije, Gruzije i drugih okolnih zemalja. Tradicionalno se priprema fermentacijom mleka s kefirnim zrncima, koji su kombinacija bakterija mlečne kiseline i kvasca, a domaći kefir možete da napravite i sami, kod kuće.
Kefir je najcenjeniji zbog svoje bogate probiotičke prirode, te u tom smislu prednjači u odnosu na jogurt. Nutricionista Branka Mirković navodi da se preporučuje svima, deci, trudnicama, starim osobama, a posebno onima sa slabim imunitetom.
Čuva vitalnost i zdravlje
- Zrnca kefira neko još naziva gljivom, tibetanskom ili kefirnom gljivom, a u pitanju je genijalnost prirode u simbiozi bakterija, mlečne kiseline, streptokoka, mikrokoka i gljivica. U zavisnosti od vrste zrnaca, kefir može da bude mlečan ili voden. Inače ima strukturu mekih, želatiniranih parčića biomase, a svaki se sastoji od kombinacije belančevina, aminokislina, lipida i polisaharida koji se zove kefiran – navodi nutricionista.
Pored proteina, sadrzi i vitamine A, B1, B2, B6, B12, vitamin D, niacin, vitamin E, folnu i nikotinsku kiselinu, a od minerala kalcijum i magnezijum.
Priprema kefira
Ako želite da pripremate sopstveni kefir potrebna su vam kefir kultura, tj. zrnaca i mleko, bilo kravlje, kozije ili ovčije. Zrnca se ne mogu kupiti u prodavnici, već ljudi kroz razne grupe i oglase na društvenim mrežama nude sopstvena zrnca za koja se uvrežio naziv gljiva, budući da brzo raste, razmnožava se i deli.
- Dobro je da mleko bude što masnije, a vegani mogu da koriste sojino, kokosovo.... Biće vam potrebna i staklena tegla u kojoj se čuvaju i neguju kefirova zrnca, drvene i plastične kašičice, sudovi i cediljka. Izbegavajte metalne i plastične posude za čuvanje zrnaca – sugeriše nutricionista i nastavlja:
Ukus kefira zavisi od mleka koje ste koristili za pripremu. Uz kravlje i kozije mleko kefir je gust i ima kiselkast ukus, dok je onaj od kokosovog mleka slađi i ređi.
- Dužina fermentacije zavisi od mleka i temperature. Uvek možete da proverite ishod i vrlo brzo ćete praviti savršen kefir. Ako napitak čuvate par dana, jednom dnevno ga promućkajte da se kvasac rasporedi po kefiru – savetuje Branka.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Gubitak težine može da bude rani znak demencije: Naučnici otkrili faktore koji utiču na njen razvoj