Kefir je najcenjeniji zbog svoje bogate probiotičke prirode, te u tom smislu prednjači u odnosu na jogurt. Nutricionista Branka Mirković navodi da se preporučuje svima, deci, trudnicama, starim osobama, a posebno onima sa slabim imunitetom.
Čuva vitalnost i zdravlje
- Zrnca kefira neko još naziva gljivom, tibetanskom ili kefirnom gljivom, a u pitanju je genijalnost prirode u simbiozi bakterija, mlečne kiseline, streptokoka, mikrokoka i gljivica. U zavisnosti od vrste zrnaca, kefir može da bude mlečan ili voden. Inače ima strukturu mekih, želatiniranih parčića biomase, a svaki se sastoji od kombinacije belančevina, aminokislina, lipida i polisaharida koji se zove kefiran – navodi nutricionista.
![Nutricionista Branka Mirković](/data/images/2019/12/28/20/2097393_2020435-profimedia0355460539-edit_ff.jpg?ver=1715597328)
Pored proteina, sadrzi i vitamine A, B1, B2, B6, B12, vitamin D, niacin, vitamin E, folnu i nikotinsku kiselinu, a od minerala kalcijum i magnezijum.
- Ukus kefira je kiselkast, oseća se kvasac, slično kao u pivu, a može da sadrži do 2 odsto alkohola. Uglavnom je kremaste strukture i veoma je hranljiv. Čuva vitalnost i zdravlje, a stalnim konzumiranjem sigurno produžavate dužinu života i psihofizičke sposobnosti - naglašava Branka.
Priprema kefira
Ako želite da pripremate sopstveni kefir potrebna su vam kefir kultura, tj. zrnaca i mleko, bilo kravlje, kozije ili ovčije. Zrnca se ne mogu kupiti u prodavnici, već ljudi kroz razne grupe i oglase na društvenim mrežama nude sopstvena zrnca za koja se uvrežio naziv gljiva, budući da brzo raste, razmnožava se i deli.
![Možete da koristite kravlje, kozije, ovčije ili kokosovo mleko](/data/images/2023/12/29/14/3769146_kefir-shutterstock-2283628069_ff.jpg?ver=1715597398)
- Dobro je da mleko bude što masnije, a vegani mogu da koriste sojino, kokosovo.... Biće vam potrebna i staklena tegla u kojoj se čuvaju i neguju kefirova zrnca, drvene i plastične kašičice, sudovi i cediljka. Izbegavajte metalne i plastične posude za čuvanje zrnaca – sugeriše nutricionista i nastavlja:
- U staklenu teglu u kojoj su kefir zrnca, sipajte mleko, stavite gazu i ostavite na sobnoj temperaturi na tamnom mestu jedan dan. Procedite, sipajte u flaše i čuvajte u frižideru. Zrnca operite, stavite u čistu teglu i sipajte vodu.
Ukus kefira zavisi od mleka koje ste koristili za pripremu. Uz kravlje i kozije mleko kefir je gust i ima kiselkast ukus, dok je onaj od kokosovog mleka slađi i ređi.
![kefir može biti gušći, ređi, manje ili više kiselkast](/data/images/2015/12/05/14/798099_kefir_ff.jpg?ver=1715597466)
- Dužina fermentacije zavisi od mleka i temperature. Uvek možete da proverite ishod i vrlo brzo ćete praviti savršen kefir. Ako napitak čuvate par dana, jednom dnevno ga promućkajte da se kvasac rasporedi po kefiru – savetuje Branka.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)