Međuobrok koji je odličan za zdravlje creva: Sprečava nadimanje i zatvor
Kada je u pitanju zdravlje creva, naša ishrana igra glavnu ulogu. I to ide dalje od doručka, ručka i večere – grickalice su takođe veoma važne.
Ako želimo da jedemo nešto hrskavo, znamo da su štapići od povrća bolji od čipsa, a ako želimo nešto slatko, voće je zdravija opcija od kolača. Međutim, osim očiglednih „nezdravih” grickalica koje bi trebalo da ograničimo, postoje i one koje bi trebalo da jedemo češće.
Gastroenterolog dr Sara Mezili otkrila je jednu takvu užinu, koju čak i ona jede nekoliko puta nedeljno i tvrdi da joj je omiljena.
- Smatram grickalice normalnim delom svoje svakodnevne ishrane. Jogurti su moji omiljeni, bilo obični ili pomešani sa svežim voćem. Nude mnogo hranljivih sastojaka poput proteina, kalcijuma, fosfora, vitamina B12 i vitamina D, rekla je dr Mezili za Parade.
Prednosti jogurta
Kalcijum u jogurtu može pomoći u regulisanju mišića u digestivnom traktu, podstičući redovno varenje, a proteini u jogurtu mogu doprineti osećaju sitosti i smanjiti iskušenje da se jede manje zdravih opcija.
Takođe, imaju velike koristi za sistem za varenje regulacijom mikrobiote u crevima. Probiotičke bakterije, koje se nalaze u nekim jogurtima, su ono što može pomoći u regulisanju mikrobiote i može sprečiti neprijatne probavne sporedne efekte kao što su nadimanje i zatvor, dodaje dr Mezili. Neke odlične opcije jogurta uključuju običan grčki jogurt, skir, kefir ili jogurt sa niskim sadržajem masti.
Prenela: N.R.
Izvor: Danas.rs/Zdravlje.Kurir.rs
Gubitak težine može da bude rani znak demencije: Naučnici otkrili faktore koji utiču na njen razvoj