Glavni sastojci ove moćne salate su šargarepa, rotkvice, limun i đumbir.

Tatjana Popović, healt coach i nutricionista objašnjava kako svaki od navedenih sastojaka doprinosi jačanju jetre:

  • Šargarepa je bogata beta-karotenom, antioksidansom koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže u detoksikaciji jetre i poboljšava njen rad, štiteći je od oštećenja.
  • Rotkvice sadrže sumporne spojeve koji pomažu u proizvodnji i regulaciji žuči, što olakšava rad jetre. Takođe, rotkvice imaju antioksidativna svojstva koja štite jetru od toksina.
  • Limun je bogat vitaminom C i antioksidansima koji podstiču proizvodnju enzima u jetri, što pomaže u čišćenju toksina. Osim toga, limunska kiselina poboljšava sposobnost jetre da se regeneriše.
shutterstock-1564791409.jpg
Shuterrstock 
  • Đumbir sadrži gingerol i šogaol, jedinjenja koja imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, te pomažu u smanjenju upala u jetri i poboljšavaju njenu funkciju, čime se podstiče detoksikacija.

SALATA ZA JAČANJE JETRE

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

  • 3 velike šargarepe
  • 2 veze rotkvica
  • 1 šaka peršun lišća

Dresing

  • 1 cm đumbirovog korena
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike limunovog soka
  • 3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • ⅓ kašičice soli

PRIPREMA

Šargarepu iseći žilijen ili izrendati na listiće. Rotkvice iseckati na sitno. Pomešati šargarepu i rotkvice zajedno sa peršunovim lišćem u velikoj činiji. U blender staviti đumbir, vodu i limunov sok. Izblendirati, a potom dodati maslinovo ulje i so. Dresing preliti preko salate i servirati uz jelo po želji.

Pripremila: Violeta Nedeljković