Kajsije su super zdrave, a evo i zašto: Napravite domaći sok i masku za lice
Kajsije stimulišu odbranu organizma od infekcije, štite srce i kožu, pomažu pri mršavljenju, jačaju zube i kosti. Ako se pojedu pre obroka, dobro utiču na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se onima koji imaju anemiju.
Zbog velike količine vitamina A koji sadrži, kajsija se smatra najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju vida i očuvanju zdravlja kože. Pored magnezijuma, ovo koštičavo voće bogato je i fosforom, koji poboljšava moždane funkcije, a kombinacija ovih minerala dobra je i za normalizaciju krvnog pritiska. Sadrži vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere i kalcijum. Istraživanja pokazuju da su dve kajsije dnevno dovoljne da pomognu vašem zdravlju.
Odlične su za srce
Kada je voće puno vlakana, pomaže u snižavanju holesterola, što znači da štiti srce. Kalijum sadržan u ovom voću održava zdrav nivo elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića. Suve kajsije bogate su kalijum karbonatom, koji je neophodan ljudima koji pate od različitih srčanih tegoba, posebno aritmija.
Riznica su antioksidanata
Kajsije su savršen izvor antioksidanata, a ako ih jedete svakodnevno, rešićete se toksina nakupljenih tokom dana.
Izvor su kalcijuma i gvožđa
Usporavaju starenje kože
Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu. Antioksidanti iz ovog voća takođe usporavaju proces starenja.
Pomažu kod gubitka težine
Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i na taj način podstiču metabolizam. Kajsije su odličan izbor za užinu za one koji su na dijeti, jer brzo zasićuju i nemaju puno kalorija.
Jačaju kosti
Kalcijum je potreban da bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsije ga sadrže u velikim količinama. Bez dovoljno kalijuma, kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u telu, a kajsije ga takođe sadrže u velikim količinama.
Kako sterilisati flaše?
Flaše oprati toplom vodom, dobro isprati od deterdženta i osušiti ih. Prilikom pranja boca upotrebljavati specijalnu četku sa dugom drškom kojom se dno boce lako opere. Strerilisati ih tako što ih stavite u rernu uključenu na 100 C i na toj temperaturi ih držati 15 minuta.
Maska za lice od kajsija
Potrebno je:
- 5 kajsija
- 5 kašičica maslinovog ulja
Priprema:
Stavite kajsije u vaš blender i sameljite. Dodajte maslinovo ulje i nastavite mešanje dok se ova dva sastojka ne sjedine. Nanesite smesu na lice i telo. Ostavite masku 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ako imate suvu kožu, dodajte jogurt umesto maslinovog ulja.
Prenela: N.L.
Izvor: Zdravaiprava.com/Zdravlje.kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice