Kajsije su super zdrave, a evo i zašto: Napravite domaći sok i masku za lice
Foto: Profimedia

stižu na pijace

Kajsije su super zdrave, a evo i zašto: Napravite domaći sok i masku za lice

Ishrana -

Kajsije stimulišu odbranu organizma od infekcije, štite srce i kožu, pomažu pri mršavljenju, jačaju zube i kosti. Ako se pojedu pre obroka, dobro utiču na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se onima koji imaju anemiju.

Zbog velike količine vitamina A koji sadrži, kajsija se smatra najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju vida i očuvanju zdravlja kože. Pored magnezijuma, ovo koštičavo voće bogato je i fosforom, koji poboljšava moždane funkcije, a kombinacija ovih minerala dobra je i za normalizaciju krvnog pritiska. Sadrži vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere i kalcijum. Istraživanja pokazuju da su dve kajsije dnevno dovoljne da pomognu vašem zdravlju.

Obiluju vlaknima

Bilo da ih jedete suve ili sveže, oni su odličan izvor vlakana. Retinol iz kajsije je rastvorljiv i brzo se razgrađuje u telu, a važne hranljive materije se lako apsorbuju. Vlakna razlažu masne kiseline i tako brinu o zdravlju digestivnog sistema.

Odlične su za srce

Kada je voće puno vlakana, pomaže u snižavanju holesterola, što znači da štiti srce. Kalijum sadržan u ovom voću održava zdrav nivo elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića. Suve kajsije bogate su kalijum karbonatom, koji je neophodan ljudima koji pate od različitih srčanih tegoba, posebno aritmija.

ako ih jedete svakodnevno, rešićete se toksina nakupljenih tokom dana
ako ih jedete svakodnevno, rešićete se toksina nakupljenih tokom danafoto: Profimedia

Riznica su antioksidanata

Kajsije su savršen izvor antioksidanata, a ako ih jedete svakodnevno, rešićete se toksina nakupljenih tokom dana.

Izvor su kalcijuma i gvožđa

Sok od kajsije je odličan izvor kalcijuma i gvožđa i zato se preporučuje trudnicama i maloj deci. Decilitar prirodnog ceđenog soka od kajsije zadovoljava dnevne potrebe za karotenom.

Usporavaju starenje kože

Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu. Antioksidanti iz ovog voća takođe usporavaju proces starenja.

Pomažu kod gubitka težine

Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i na taj način podstiču metabolizam. Kajsije su odličan izbor za užinu za one koji su na dijeti, jer brzo zasićuju i nemaju puno kalorija.

Jačaju kosti

Kalcijum je potreban da bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsije ga sadrže u velikim količinama. Bez dovoljno kalijuma, kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u telu, a kajsije ga takođe sadrže u velikim količinama.

ukusno i zdravo
ukusno i zdravofoto: Shutterstock

Kako da napravite domaći sok od kajsija?

Potrebno je:

  • 5 kg kajsija
  • 3 l vode
  • 0,5 kg šećera
  • ekstrakt arome vanile

Priprema:

Kajsije oprati i očistiti od koštica. Samleti u multipraktiku ili na mašini za meso. Dodati šećer i vodu. Poklopiti i ostaviti na hladnom preko noći. Sutradan staviti da se kuva sok sa aromom vanile, a kad proključa kuvati jos 10 minuta. Flaše oprati i sterilisati (od 5 kg kajsija dobićete 7 l soka). Sok procediti kroz sitnu četku ili pasirku za paradajz, umotati u ćebe i ostaviti da se postepeno hladi preko noći.

Kako sterilisati flaše?

Flaše oprati toplom vodom, dobro isprati od deterdženta i osušiti ih. Prilikom pranja boca upotrebljavati specijalnu četku sa dugom drškom kojom se dno boce lako opere. Strerilisati ih tako što ih stavite u rernu uključenu na 100 C i na toj temperaturi ih držati 15 minuta.

Maska za lice od kajsija

Potrebno je:

  • 5 kajsija
  • 5 kašičica maslinovog ulja

Priprema:

Stavite kajsije u vaš blender i sameljite. Dodajte maslinovo ulje i nastavite mešanje dok se ova dva sastojka ne sjedine. Nanesite smesu na lice i telo. Ostavite masku 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ako imate suvu kožu, dodajte jogurt umesto maslinovog ulja.

Prenela: N.L.

Izvor: Zdravaiprava.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track