Zašto vaš jelovnik ne biste obogatili sa hladnim supama od svežeg voća I povrća? Ove supe su apsolutni hit u zdravoj ishrani jer se lako spremaju, predstavljaju riznicu vitamina i minerala i idealan su obrok za vrele letnje dane.

- Osim toga, uz nekoliko integralnih krekera, lanenih pločica ili ovseni keks, ove supe mogu da vam budu kompletan obrok, i kod kuće i na poslu - kaže Jovana Srejić Ferluga, nutricionista – dijetetičar i otkriva nam tri fenomenalna recepata za ukusne i zdrave hladne supe.

Brza zelena supa

Potrebno je

2 glavice crnog luka, 2 kašike putera, 1 zelena salata, 450 g smrznutog ili svežeg graška, 1 šolja pileće supe, 20 g vlašca

Priprema

Na zagrejnom puteru propržite crni luk, dodajte grašak, salatu iseckanu na trake, dve šolje vode i supu. Krčkajte pet minuta na laganoj vatri. Odvojite malo vlašca za ukras, a ostatak sitno iseckajte i dodajte povrću koje se krčka. Sve zajedno potom izblendirajte, posolite i pobiberite. Kada se supa ohladi stavite je u frižider i servirajte je hladnu.

*Grašak je bogat antioksidansima i anti-inflamatornim sastojcima. Ova sjajna mahunarka je i odličan izvor omega 3 masnih kiselina, a hladna supa priprema se za samo 20 minuta.

Multivitaminska crvena supa

Potrebno je

150 g paradajza, ½ šolje krastavca, ½ velike crvene paprike, 1 mladi luk, 1 čen belog luka, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica soka od limuna, 5 listova bosiljka, 5 malina, soli po ukusu, ½ sveže ljute papričice (bez semena)

Priprema

Sve sastojke pomešajte u blenderu i vaša zdrava, hladna supa je gotova.

* Maline su bogate vitaminom C, snažnim antioksidanatima, ali i dijetnim vlaknima koja imaju antikancerogena i antiinflamatorno dejstva.

shutterstock-2296804165.jpg
Shutterstock 

Narandžasta supa za energiju

Potrebno je

1 paprika babura,120 g krastavca, 2 čena belog luka, 1 pomorandža, malo mladog ili crvenog luka, 2 kašike peršuna, 1 šolja hladne vode, 1/2 kašičice crnog bibera

Priprema

Sve što trebate da uradite jeste da ubacite sve sastojke u blender, a potom odložite supu u frižider da odstoji najmanje dva sata ili preko noći.

* Pomorandže će ojačati vaš imuni sistem, ali i pomoći da se detoksikujete.

Violeta Nedeljković