Dinja štiti krvne sudove i podstiče rad bubrega: Odlična je za zdravlje, idealna za dijetu
Teško je zamisliti slađi zalogaj u letnjem periodu pored onog koji daje dinja. U njenom ukusu uživamo svakog leta, a za one koji još nisu probali dinju evo nekoliko korisnih informacija.
- Koliko je dinja zdrava možete već naslutiti. Odlično utiče na zdravlje organizma i štiti od kardiovaskularnih bolesti i starenja. Podstiče normalan rad bubrega a zbog visokog sadržaja beta-karotena, deluje kao antioksidans - kažeJasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.
Zajednička im je karakteristika da sadrže beta-karotin zbog kojeg imaju specifičnu boju (narandžastu), folnu kiselinu i vitamin C, a u malim količinama i vitamin E, i kompleks vitamina B. Ova namirnica je bogata mineralima neophodnim za normalno funkcionisanje organizma: kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, natrijum, cink, gvožđe, bakar, sumpor.
Dinja im veliku industrijsku primenu, pa se od nje često prave kompoti i marmelade.
- Jedan od osnovinih sastojaka kašastih voćnih sokova je upravo dinja iako se to ne deklariše na etiketi proizvoda. Dinje, baš kao ni lubenice, ne pripadaju voću, već botanički se smatraju za povrće. U istočnjačkim kuhinjama se priprema umak ili sos od dinje koji se uglavnom služi uz piletinu ili ribu sa roštilja - navodi Jasna Vujičić.
Prenela: V.N.
Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs
Bonus video:
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice