5 začina koji pomažu kod povišenog šećera: Neki od njih su i prijatelji mozga
Foto: Shutterstock

istraživanja pokazuju

5 začina koji pomažu kod povišenog šećera: Neki od njih su i prijatelji mozga

Ishrana -

Odavno je poznato da začini povoljno deluju na metaboličko zdravlje. Stručnjaci sa Univerziteta u Zaragozi su istražili kako tačno pojedini od njih utiču na nivo šećera u krvi.

Začini kao što su đumbir, crni kim, cimet, kurkuma i šafran, odnosno dodaci ishrani sa njihovim aktivnim supstancama, poboljšavaju nivo šećera u krvi na prazan stomak kod odraslih sa dijabetesom tipa 2, pokazalo je špansko istraživanje.

Napomena: Uz sve ove začine, važno je naglasiti da nijedan od njih ne može zameniti medicinsku terapiju, već se koriste kao dodatak uz standardne metode lečenja. Pre nego što započnete bilo kakav novi režim suplementacije, konsultujte se sa svojim lekarom, posebno ako već uzimate lekove za dijabetes ili druge hronične bolesti.

Stručnjaci su analizirali 77 prethodno sprovedenih studija koje su uključivale odrasle osobe sa dijabetesom tipa 2, uzimajući u obzir vrednosti glukoze na prazan stomak, vrednosti insulina i vrednosti hemoglobina A1c (prosečan nivo šećera u krvi u prethodna tri meseca), kao i podatke o korišćenju dodataka ishrani na bazi različitih začina. Kriterijume je ispunjavalo 3050 osoba.

Od pet začina koji su dali rezultate u smanjenju nivoa šećera u krvi, crni kim je bio najefikasniji sa smanjenjem od 0,9 do 1,4 mmol/l, a sledili su ga cimet i đumbir. Istraživanje je takođe pokazalo da đumbir i crni kim značajno poboljšavaju nivo hemoglobina A1c, dok su cimet i đumbir značajno smanjili nivo insulina. Đumbir je jedini začin povezan sa boljim rezultatima u sva tri parametra - jutarnji nivo glukoze, hemoglobin A1c i insulin.

merenje nivoa šećera u krvi
merenje nivoa šećera u krvifoto: Shutterstock

Crni kim

Crni kim je dostupan kao hladno ceđeno ulje, kapsule, kapi i prah od semenki. Dnevne doze su obično 3-5 grama, u zavisnosti od koncentracije timokinona, najvažnijeg aktivnog sastojka crnog kima. Klinička ispitivanja pokazuju da ovaj začin poboljšava lipidni status, reguliše nivo šećera u krvi, snižava upalu i krvni pritisak. Takođe, može da pomogne kod astme, alergijskog rinitisa, bronhitisa i kožnih problema poput akni, ekcema i psorijaze. Nuspojava može da bude razređivanje krvi i povećan rizik od krvarenja.

cimet, osim šećera, može da snizi i nivo masnoća
cimet, osim šećera, može da snizi i nivo masnoćafoto: Shutter

Cimet

Cimet može da poboljša regulaciju šećera i insulina u krvi imitirajući efekat ovog hormona, što doprinosi boljoj kontroli dijabetesa. Istraživanja pokazuju da cimet snižava šećer u krvi na prazan stomak i posle obroka, te može da snizi nivo triglicerida i ukupnog holesterola. Takođe, bogat je antioksidansima i deluje protivupalno. Ulje cimeta je korisno za oralno zdravlje jer štiti od bakterija koje uzrokuju loš zadah, karijes i infekcije u ustima.

Đumbir

Đumbir poboljšava cirkulaciju, razređuje krv, smanjuje rizik od ugrušaka i pomaže u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Takođe, reguliše nivo šećera u krvi i utiče na insulinsku osetljivost, što je korisno kod dijabetesa. Uz to, sprečava slabljenje moždanih funkcija i smanjuje hroničnu upalu zahvaljujući brojnim antioksidansima. Potiče proizvodnju neurotransmitera, ubrzava probavu, ublažava mučninu i pomaže u mršavljenju. Preporučena dnevna doza je do četiri grama.

kurkuma štiti beta ćelije pankreasa
kurkuma štiti beta ćelije pankreasafoto: Profimedia

Kurkuma

Kurkuma, sa svojim aktivnim sastojkom kurkuminom, ima snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Kurkumin pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi i poboljšava osetljivost na insulin, štiteći beta ćelije pankreasa koje luče ovaj hormon. Takođe, smanjuje nivoe hemoglobina A1c i poboljšava lipidni status. Preporučena dnevna doza kurkume je od 500 do 2000 miligrama ekstrakta kurkumina, ali može da pojača dejstvo antikoagulansa.

Šafran

Šafran, jedan od najskupljih začina na svetu, sa aktivnim sastojkom krocetinom, ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i poboljšanju osetljivost na insulin. Smanjuje upalu i oksidativni stres, ključne faktore u razvoju dijabetesa. Takođe, poboljšava raspoloženje i mentalne funkcije. Preporučena dnevna doza šafrana je 30-50 miligrama, jer veće količine mogu da budu toksične.

Pripremila: N.L.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track