Nije za svakoga: Izbegavajte paradajz ako imate ove zdravstvene probleme
Foto: Shutterstock

oprez

Nije za svakoga: Izbegavajte paradajz ako imate ove zdravstvene probleme

Ishrana -

Paradajz je poznat po svojoj živopisnoj boji, slatkastom ukusu (koji za mnoge odavno nije isti) i brojnim zdravstvenim prednostima. On je prepun esencijalnih hranljivih materija, uključujući vitamine, minerale i antioksidante, među kojima je najpoznatiji likopen.

Međutim, osobe koje imaju sledeća zdravstvena stanja trebalo bi da budu oprezne kada jedu paradajz.

Refluks kiseline i GERB

Gorušica i njena hronična forma u vidu gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) su stanja kod kojih se želudačna kiselina vraća u jednjak.

Ntricionistkinja Edvini Raj ističe da je paradajz prirodno kiseo, te kod nekih ljudi s gorušicom može da izazove nelagodnost. Visoka kiselost ovog povrća potencijalno može da provocira vraćanje kiseline, kao i da pogorša postojeće simptome, navodi.

Sindrom nervoznih creva

Osobe sa sindromom iritabilnog kolona često su osetljive na određene namirnice, uključujući i one koje sadrže mnogo vlakana ili specifične šećere, kao što je fruktoza.

kad nam paradajz teško pada
kad nam paradajz teško padafoto: Profimedia

Paradajz, posebno kada se konzumira u velikim količinama, može da bude potencijalni okidač za probavne smetnje kod pojedinih osoba sa ovim sindromom, navodi World journal of gastroenterology.

Netolerancija na histamin

Intolerancija na histamin je stanje koje karakteriše nesposobnost tela da pravilno razgradi i metaboliše ovo jedinjenje.

Paradajz se smatra namirnicom sa umerenom do visokom količinom histamina, a osobe sa pomenutom netolerancijom mogu da imaju simptome poput glavobolje, osipa na koži, začepljenosti nosa ili stomačne tegobe.

Kamen u bubregu

Prema časopisu Biology, paradajz sadrži oksalate, prirodne supstance koje mogu da doprinesu stvaranju kamena u bubregu kod osoba sklonih ovoj bolesti.

ne ide uz kamen u bubregu
ne ide uz kamen u bubregufoto: Shutterstock

Ako ste u prošlosti imali kamen u bubregu ili ste u riziku od istog, korisno je da smanjite konzumiranje ovog povrća i održavate odgovarajuću hidrataciju.

Alergije ili preosetljivost

Iako relativno retko, neke osobe mogu da razviju alergiju ili preosetljivost na paradajz. Simptomi mogu da variraju od blagih do teških, od osipa na koži, svraba i otoka do stomačnih tegoba.

Ako sumnjate na alergiju ili preosetljivost na paradajz, neophodno je potražiti savet lekara i, ako je potrebno, podvrgnuti se odgovarajućim testovima kako bi se utvrdio uzrok simptoma.

Pripremila: N.L.

Izvor: n1info.rs/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track