7 skrivenih znakova za imate sindrom nervoznih creva: Evo šta može da pomogne
Foto: Shutterstock

otkrili gastroenterolozi

7 skrivenih znakova za imate sindrom nervoznih creva: Evo šta može da pomogne

Bolesti -

Sindrom iritabilnih ili nervoznih creva (IBS) često dovodi do bolova u stomaku, grčeva, nadimanja i promena u radu creva.

Nervozna creva, mukozni kolitis, spastični kolon, spastički kolitis, IBS… neki su od naziva pod kojima je poznat sindrom iritabilnog kolona. IBS može da bude bolan i frustrirajući, ali dobra vest je da ne nanosi nikakvu konkretnu štetu našem telu.

Svako nalazi svoj sopstveni način življenja sa ovim sindromom, dok promene u načinu ishrane i taktike za kontrolisanje stresa daju značajno olakšanje.

Postoji nekoliko različitih simptoma IBS-a, a gastroenterolozi Brisas Trunkali i Džonatan Skot su izdvojili neke od najčešćih.

Česti bolovi u stomaku

Ako osećate bol u stomaku ili grčeve koji se smiruju nakon pražnjenja creva, možda patite od ovog sindroma. Druge vrste bolova u stomaku koji ga prate mogu se opišu kao oštar ili tup bol. Iako svi s vremena na vreme imaju gasove ili bolove u stomaku, ključno je da je bol povezan sa pražnjenjem creva.

- Simptomi često uključuju bol u stomaku zajedno sa promenama u radu creva, kao što su dijareja ili zatvor. Bol obično nestaje nakon pražnjenja creva - kaže Trunkali.

Nadimanje i gasovi

Dr Skot ističe da pacijenti takođe često navode nadimanje kao deo svojih simptoma.

- Kada ste naduti, srednji deo stomaka je pun, zategnut ili otečen. Iako je oslobađanje gasova normalna telesna funkcija, ako imate utisak da je to previše često, a posebno ako imate druge simptome vezane za creva, verovatno imate IBS - objašnjava on.

Promene u varenju

Zajedno sa bolom u stomaku, promene u radu creva su obeležje IBS-a. Međutim, ne doživljavaju svi iste promene.

promene u varenju se odražavaju i na pražnjenje
promene u varenju se odražavaju i na pražnjenjefoto: Shutterstock

Neki ljudi osećaju snažnu želju da odmah odu u toalet, dok drugi mogu da dožive nepotpuno pražnjenje – osećaj da moraju da odu, ali ne mogu. Neke osobe imaju poteškoće sa izbacivanjem stolice, a moguće je i da primetite bistru ili belu sluz u stolici.

Mučnina i gorušica

Istraživanja su pokazala da pacijenti sa IBS-om često imaju mučninu i gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), ozbiljniji oblik gorušice. Mučnina i gorušica mogu da se ublaže promenama u ishrani.

Dijareja ili zatvor (ili oboje)

Pojedine osobe sa nervoznim crevima imaju zatvor, dok druge često pate od dijareje. Kod nekih se ova dva stanja smenjuju. Iako je normalno da imate jednu od ove dve situacije povremeno, osobe sa zdravim crevima ih ne doživljavaju često. Ako to nije sličaj, vreme je da porazgovarate sa lekarom.

- Iako ovi simptomi nisu opasni po život, mogu da izazovu značajnu nelagodnost pacijentima - napominje Skot.

creva su vrlo povezana sa stresom
creva su vrlo povezana sa stresomfoto: Promo

Stres i određene namirnice

Ako se simptomi pogoršavaju tokom perioda stresa ili nakon konzumiranja određene hrane, moždaje reč o nervoznim crevima.

- Znaci su bol povezan sa promenama u radu creva tokom stresa ili kada jedete određenu hranu ili pijete određeno piće. Bol obično nestaje nakon pražnjenja creva - dodaje Trunkali.

Tokom ciklusa

Menstruaciju mogu da prate probavne smetnje kao što su bol u stomaku i nadimanje. Žene koje pate od predmenstrualnog sindroma (PMS) takođe mogu da imaju zatvor ili dijareju. Ako vam se čini da su probavni problemi intenzivniji u ovom periodu, to bi mogao da bude još jedan od simptoma IBS-a.

Ukoliko se pitate da li su vaša creva nervozna, prvi korak je da porazgovarate a lekarom. Upravljanje stresom i nekoliko promena u ishrani mogu naprave veliku razliku u tome da se osećate bolje, poručuju gastroenterolozi.

Pripremila: N.L.

Izvor: Eatingwell.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track