Kada pomislite na vitamin C, prva stvar koja vam padne na pamet verovatno su pomorandže, možda limun.

Međutim, postoje mnoge namirnice koje sadrže više vitamina C od pomorandže, ali i limuna (oba sadrže 53 mg na 100 grama), a donose i druge prednosti, navodi na Instagramu nutricionista Nataša Aleksić.

  • Crvena i žuta paprika: Ove paprike su bogate vitaminom C, sa oko 80 mg na 100 grama. Pomažu u očuvanju vida, jačaju imuni sistem i smanjuju rizik od srčanih bolesti.
  • Čili papričice: Ove pikantne paprike obiluju vitaminom C i doprinose poboljšanju cirkulacije, olakšavaju bolove i jačaju imunitet.
  • Kivi: Ovaj voće sadrži oko 93 mg vitamina C na 100 grama. Pruža podršku zdravlju srca, prijatelj je probave i osnažuje imuni sistem.
  • Jagode: Sa oko 59 mg vitamina C na 100 grama, jagode pomažu u očuvanju zdravlja kože, smanjuju upale i jačaju srčanu funkciju.
  • Kelj: Sa oko 120 mg vitamina C na 100 grama, kelj je izvanredno sredstvo za detoksikaciju organizma, poboljšava otpornost organizma i doprinosi zdravlju kostiju.
  • Brokoli: Ovo povrće sadrže oko 89 mg vitamina C na 100 grama. Pomaže u detoksikaciji tela, poboljšava funkciju srca i jača imuni sistem.
  • Prokelj: Sadrži oko 85 mg vitamina C na 100 grama. Ovo povrće doprinosi očuvanju zdravlja srca, smanjuje upale i podržava zdravlje kostiju.

Pripremila: Nataša Lazović