Kako da napravite gaspačo? Ovo je idealan obrok za vrele letnje dane
Predstavljamo vam recept za gaspačo, tradicionalnu špansku hladnu supu od svežeg povrća, za čiju pripremu nije potrebno da uključite šporet.
Pored sastojaka za pripremu ove hladne supe potrebna vam je daska, dobar nož, začini i blender. Gazpačo supa pripada andaluzijskoj kuhinji, ali postoje teorije da je poreklom iz arapske kuhinje i da su je u Španiju i Portugal doneli Mauri.
Gazpačo ne mora da bude samo supa, može biti i lagan letnji obrok koji će vas osvežiti, okrepiti i iznenaditi. Supa se služi sa kockicama hleba, sa rendanim belim lukom proprženim na maslinovom ulju.
Potrebno je
- 3 paradajza srednje veličine
- krastavac srednje veličine
- crvena paprika
- zelena paprika
- manji luk
- 2 čena belog luka
- ½ dcl maslinovog ulja
- 1/2 limuna (sok)
- kašika balzamiko sirćeta
- soli
- biber
- 5-6 listova svežeg bosiljka
- ljuta paprika po želji
Priprema
Ako želite da skinete koru sa paradajza, onda na sredini isecite slovo H na dnu i stavite u vruću vodu na minut-dva, a odmah zatim u ledenu vodu na isto vreme. Koža će se tada lako oljuštiti. Ako vam koža ne smeta, možete da pripremite gaspačo bez guljenja paradajza. Povrće iseckajte i stavite u blender, dodajte ostale sastojke i pomešajte.
Gazpačo je najbolje jesti hladan, ali ako nemate mnogo vremena da ga ohladite, a imate kockice leda u zamrzivaču, dodajte 4 do 5 kockica pri drugom blendanju i supa će biti sasvim sveža. Ako možete, ostavite da se hladi u frižideru najmanje pola sata. Poslužite sa tostiranim hlebom ili krutonima, po želji pospite svežim peršunom ili bosiljkom.
Prenela: V.N.
Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Kurir.Zdravlje.rs
Neurohirurg iza koga stoji više od 4.000 operacija: Mozak je najveća misterija, teško je predvideti kada ćemo ga potpuno razumeti