Kako da napravite slatko od smokvi: Brzo se sprema, ukusno je i zdravo
Foto: Shuterstock

Ovo je njihovo vreme

Kako da napravite slatko od smokvi: Brzo se sprema, ukusno je i zdravo

Ishrana -

Neodoljiv ukus sočne smokve oduševiće ljubitelje slatke zimnice. Osim što je ukusno, slatko od smokava, kao i sveža voćkica, sadrži antioksidante koji štite organizam od oksidativnog stresa.

Potrebno je

  • 2 kg smokvi (pri odabiru smokava za slatko, birajte zrele, ali čvrste plodove bez oštećenja)
  • 2 kg šećera
  • 2 dl vode
  • 1 limun

Za slatko, najbolje je koristiti kristalni šećer, ali možete eksperimentisati i sa smeđim šećerom ili medom za dodatnu aromu.

Priprema

U veću šerpu staviti šećer i vodu da provri. Smokve oprati, odseći im peteljke, staviti na krpu da se osuše i svaku smokvu probosti čačkalicom na par mesta. (da ne bi pucale prilikom kuvanja). Kad šećer provri, ubaciti smokve, povremeno promešati, ili samo protresti šerpu. Kuvati sat vremena na tihoj vatri. Na kraju dodati sok od pola limuna, a drugu polovinu iseći na kriške. Skloniti sa ringle i pokriti mokrom krpom. Ostaviti tako da prenoći. Ujutru slatko sipati u čiste i suve tegle, zatvoriti i ostaviti do služenja. Čuvajte tegle na tamnom i hladnom mestu.

Smokve se često preporučuju za bolji rad creva, a razlog tome je njihov visok sadržaj vlakana. Vlakna u smokvama deluju kao prirodni laksativ, pomažući da vaša probava radi kao sat.

Smokve se često preporučuju za bolji rad creva
Smokve se često preporučuju za bolji rad crevafoto: Shutterstock

Zanimljivost

Pre nego što je šećer postao popularan, smokve su se obično koristile za zaslađivanje deserta - verovatno ste čuli za „puding od smokvina“. Danas, kada ljudi počinju da se okreću od rafinisanih šećera, mnogi se vraćaju smokvama kako bi pružili zdraviju alternativu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track