Šta jesti ako imate visok krvni pritisak? 4 stvari za koje će vam srce reći "hvala" i 4 koje treba izbegavati
Foto: Shutterstock

jednostavno je

Šta jesti ako imate visok krvni pritisak? 4 stvari za koje će vam srce reći "hvala" i 4 koje treba izbegavati

Ishrana -

Hipertenzija, poznata kao "tihi ubica", često nema očigledne simptome, ali ako se ne kontroliše, može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pravilna ishrana je ključna u regulisanju krvnog pritiska.

Ukoliko imate visok krvni pritisak (hipertenziju), jedan od najvažnijih načina, uz redovnu terapiju i fizičku aktivnost, na koji možete da utičete na njegovo smanjenje je ishrana. Daš dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) posebno je osmišljena za kontrolu krvnog pritiska i istraživanja su pokazala njene pozitivne efekte.

Sledi osam grupa namirnica koje daš dijeta (ne)preporučuje. Četiri od njih pomažu u snižavanju krvnog pritiska i treba ih uključiti u ishranu, dok preostale četiri treba izbegavati jer pogoršavaju stanje.

daš dijeta je posebno osmišljena za kontrolu krvnog pritiska
daš dijeta je posebno osmišljena za kontrolu krvnog pritiskafoto: Shutterstock

4 grupe namirnica koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska

  • Voće i povrće: Bogato nitratima i kalijumom, voće i povrće, poput cvekle, spanaća, celera, kelja, banana i jagoda, pomažu u regulisanju pritiska. Sok od cvekle je naročito efikasan zbog visokog sadržaja nitrata. Prirodni izvori kalijuma su poželjni, dok suplemente uzimajte samo po preporuci lekara.
  • Integralne žitarice: Integralne žitarice kao što su smeđi pirinač, integralni hleb i ovas bogate su vlaknima, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Rastvorljiva vlakna, poput beta-glukana u ovsu, posebno su korisna.
  • Nemasne proteine: Nemasni izvori proteina, poput piletine, ćuretine, ribe, jaja i pasulja, pomažu u kontroli telesne težine, što pozitivno utiče na pritisak. Birajte ove namirnice umesto crvenog i prerađenog mesa.
  • Nemasni mlečni proizvodi: Mlečni proizvodi bogati kalcijumom, poput poluobranog mleka i nemasnog jogurta, mogu da doprinesu snižavanju krvnog pritiska. Ukoliko vas brinu zasićene masti, birajte nemasne varijante.
Prekomerni unos soli je jedan od vodećih uzroka hipertenzije
Prekomerni unos soli je jedan od vodećih uzroka hipertenzijefoto: Profimedia

4 grupe namirnica koje treba izbegavati

  • Slana hrana: Prekomerni unos soli je jedan od vodećih uzroka hipertenzije. So se najviše nalazi u prerađenoj hrani, grickalicama, gotovim sosovima i mesnim prerađevinama. Obratite pažnju na količinu soli u ishrani i proveravajte deklaracije na proizvodima.
  • Slatka i masna hrana: Hrana bogata šećerom i mastima može da dovede do povećanja telesne težine, što pogoršava krvni pritisak. Zdrave grickalice poput voća ili jogurta su bolji izbor.
  • Alkohol: Prekomerna upotreba alkohola podiže krvni pritisak i može da dovede do gojaznosti. Uživajte u alkoholu umereno.
  • Višak kofeina: Kofein privremeno podiže pritisak, pa osobe osetljive na kofein treba da ga konzumiraju s oprezom. Pored kafe i čaja, kofein se nalazi i u energetskim pićima, čokoladi i gaziranim sokovima, pa je važno pratiti deklaracije.

Pripremila: N.L.

Izvor: Bhf.org.uk/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track