nutricionista savetuje
Koje povrće bi trebalo jesti u septembru? Smanjuje pritisak, čuva kosti, stimuliše probavu...
Septembar je mesec kada nam priroda nudi obilje svežeg povrća koje je puno hranljivih materija i savršeno za prelazak iz leta u jesen.
Koje povrće bi trebalo da uključite u svoju ishranu ovog meseca i koji su njihovi fantastični zdravstveni benefiti, otkriva na Instagramu nutricionista Nataša Aleksić.
- Bundeva - Bundeva je bogata vitaminom A, koji podržava zdravlje očiju i kože. Takođe je odličan izvor vlakana koja poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju sitosti.
- Karfiol - Karfiol je bogat vitaminom C, koji jača imunitet, i sulforafanom, koji ima antioksidativna i detoksikaciona svojstva. Takođe pomaže u održavanju zdravlja srca.
- Tikvice - Tikvice su niskokalorične i bogate vodom, što ih čini odličnim za hidrataciju. Sadrže i vitamin C i mangan, koji podržavaju zdravlje kože i kostiju.
- Patlidžan - Patlidžan je dobar izvor vlakana, što doprinosi boljoj probavi. Takođe sadrži antocijanine, antioksidante koji smanjuju upale i štite ćelije od oštećenja.
- Peršun - Peršun je bogat vitaminom K, koji je ključan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Takođe je izvor antioksidanasa i pomaže u detoksikaciji organizma.
- Keleraba - Keleraba je bogata vitaminom C i vlaknima, što pomaže u jačanju imuniteta i podržava zdravlje creva. Takođe je dobar izvor kalijuma, koji pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska.
Pripremila: Nataša Lazović
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice