Supernamirnice su omiljene među stručnjacima za ishranu i ljubiteljima zdrave hrane, jer su bogate brojnim hranljivim materijama koje doprinose dobrom zdravlju. Naravno, najbolje supernamirnice su one koje su najsvežije.

Sezonske namirnice donose brojne prednosti, bolji ukus, teksturu, ali i cenu. Iako uz jesen stižu i promene na pijaci, i dalje je u ponudi obilje zdravih namirnica koje možete da birate tokom čitave sezone. Sledi nekoliko njih koje nutricionisti posebno izdvajaju.

Bundeva

Jesen ne bi bila potpuna bez bundeve, jedne od najzdravijih sezonskih namirnica.

- Mnogi zaboravljaju da je bundeva zapravo vrsta tikve i izuzetno je bogata hranljivim materijama. Sadrži antioksidanse koji jačaju imunitet, poput vitamina A i C. Pola šolje pirea od bundeve obezbeđuje čak 104 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A, što je ključno za borbu protiv infekcija - kaže nutricionista Kristen Lorenc.

bundeva-shutterstock-2193243439.jpg
Shutterstock 
nema jeseni bez bundevefoto: Shutterstock

Pripremite čorbu od bundeve ili je iskoristite u slatkim varijantama poput pite bundevare za pravu jesenju poslasticu.

Jabuke

Bilo da volite Greni Smit, Zlatni delišes ili Ajdared, dobro poznata izreka "jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van" nije bez osnova. Svaka jabuka sadrži oko pet grama vlakana, što je 20 odsto preporučene dnevne količine, a sve uz vitamin C i kalijum.

- Jabuke su praktične i lake za nošenje na posao ili u školu, na primer. Jedite ih sa puterom od orašastih plodova ili jogurtom za dodatak proteina. Savet plus je da posetite rođake sa sela i uživajte u svežim, domaćim jabukama - preporučuje Sju A. Džejms, nutricionista.

Nar

Nar je prava supernamirnica kada stigne jesen i divno je videti njegov povratak u ovo doba godine, kaže nutricionista Stefani Krabtri.

stockphotobeautifulyoungwomanovergrungegreywallholdingpomegranatewithhappyfacesmilingdoingok1156163446.jpg
Shutterstock 
idealan za jačanje imunitetafoto: Shutterstock

- Nar je bogat antioksidansima, prebiotičkim vlaknima, polifenolima i vitaminom C, što ga čini idealnim za jačanje imuniteta tokom sezone prehlada i gripa. Takođe je odličan zdravlje srca, jer njegovi antioksidansi sprečavaju oksidaciju "lošeg" holesterola, čime smanjuju rizik od nakupljanja naslaga u arterijama.

Isprobajte balzamiko sirće od nara za osvežavajuće salate ili ga dodajte u voćne napitke.

Prokelj

Prokelj je jedna od povrćki koje sazrevaju u jesen, a pripada istoj porodici kao brokoli i karfiol.

- Prokelj sadrži jedinjenje sulforafan, fitohemikaliju koja ima zaštitne efekte na nervni sistem i antikancerogena svojstva. Svaki prokelj sadrži oko 0,7 g vlakana, što pomaže u dostizanju preporučenog dnevnog unosa vlakana: 25 grama za žene i 38 grama za muškarce. Vlakana su neophodna za zdravlje creva, snižavaju holesterol i smanjuju rizik od raka debelog creva i dijabetesa tipa 2 - navodi nutricionista Dženifer Haus.

prokelj-shutterstock-2189754599.jpg
Shutterstock 
bogat je vlaknima i smiruje nervni sistemfoto: Shutterstock

Pečeni prokelj sa orasima ili sirova salata od rendanog prokelja odličan su način da unesete ovo hranljivo povrće.

Orasi

Orasi su prava supernamirnica bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i antioksidansima koji štite zdravlje srca i mozga.

- Orasi su idealni za jesenju ishranu, jer pomažu u smanjenju upala i održavaju zdrav nivo holesterola. Takođe su sjajan izvor magnezijuma i vitamina E, koji dodatno jačaju imunitet i pomažu u oporavku organizma tokom hladnijih meseci - objašnjava Krabtri.

Dodajte ih u salate, ovsene kaše ili ih jedite same kao zdrav međuobrok. Orasi su takođe savršeni kao dodatak domaćim kolačima i pecivima.

Pripremila: N.L.

Izvor: Realsimple.com/Zdravlje.kurir.rs