Studija koju su sproveli naučnici u Tokiju sugeriše da redovna konzumacija sira može biti od koristi za zdravlje mozga.

Studija, koja je pratila zdravstvene i prehrambene navike više od 1.500 odraslih starijih od 65 godina, pokazala je da su ljudi koji su često uključivali sir u svoju ishranu imali bolje rezultate na kognitivnim testovima.

Sir može da smanji rizik od kognitivnog pada


Različiti faktori su analizirani, uključujući ishranu, fizičku aktivnost, hronične bolesti, sastav tela (procena masti, mišićna masa, koštana i procenat vode u telu) i kognitivne funkcije.

Učesnici su takođe testirani na pamćenje, pažnju, jezik i druge mentalne veštine pomoću testa od 30 pitanja poznatog kao Mini-Mental State Examination (MMSE). Skor ispod 23 na ovom testu ukazuje na slabiju kognitivnu funkciju.

Studija je pokazala da je oko 80 odsto učesnika redovno jelo sir. Od toga, oko 28 odsto ga konzumira dnevno, 24 odsto svaka dva dana, a 30 odsto dva puta nedeljno.

Vrste sireva koje se najčešće jedu uključivale su topljeni sir, zatim bele kalupe kao što su bri i kamember, sveže sireve i sireve od plave plesni kao što je gorgonzola.

sirevi-profimedia0090037054.jpg
Profimedia Vrste sireva koje se najčešće jedu su topljeni sir, bri i kamember, sveži sirevi i gorgonzola

Rezultati kognitivnih testova i pokazatelji zdravlja

Upoređujući rezultate testova, istraživači su otkrili da su ljudi koji su redovno jeli sir imali nešto bolje rezultate. U proseku, oni koji jedu sir postigli su 28 poena na kognitivnim testovima, dok su oni koji nisu jeli sir postigli 27.

Pored toga, oni koji jedu sir imali su bolje fizičko zdravlje u nekim oblastima — pokazali su niži krvni pritisak i manjak telesne mase, hodali su brže i imali su raznovrsniju ishranu.

shutterstock-1936156393.jpg
Shutterstock Uključivanje sira u svakodnevnu ishranu može biti povezano sa boljim pamćenjem

Odličan je i u prevenciji Alchajmerove bolesti

Rezultati studije su u skladu sa prethodnim istraživanjima koja su pokazala da ishrana bogata mlečnim proizvodima, uključujući sir, mleko i proizvode od soje, može pomoći u smanjenju rizika od demencije, posebno Alchajmerove bolesti.

Veruje se da sir može igrati ulogu u zaštiti funkcije mozga kako ljudi stare, iako su takođe primetili da su potrebne dalje studije da bi se u potpunosti razumela ova veza.

Nije sve tako sjajno

Međutim, oni koji jedu sir imali su i viši nivo holesterola i šećera u krvi.

Takođe, učesnici koji nisu konzumirali sir hodali su sporije, imali su problem sa zdravljem zuba i manju mišićnu masu u listovima. Takođe su češće imali problema sa urinarnom inkontinencijom i anemijom.

 Prenela: N.R. 

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs