Nije za svakoga: Izbegavajte čorbu od paradajza ako imate ove zdravstvene probleme
Čorba od paradajza je jedno od onih jednostavnih jela koje može da stvori poseban ugođaj. Ipak, uprkos svim dobrim stvarima koje je prate, nije za svakoga.
Čorba od paradajza je jedno od omiljenih i često pripremanih jela širom sveta, poznata po svom bogatom ukusu i hranljivim sastojcima. Međutim, iako deluje bezazleno, ova klasična čorba nije podjednako dobra za sve. Postoje određene grupe ljudi za koje bi mogla da bude problematična, čak i opasna po zdravlje. Izbegavajte je ako imate neko od sledećih zdravstvenih stanja.
Problemi sa bubrezima
Kako paradajz sadrži dosta kalijuma, višak ovog minerala može da bude problematičan za osobe sa bubrežnim bolestima, jer bubrezi ne mogu efikasno da uklone višak iz krvi. To može da dovede do hiperkalemije (povišenog nivoa kalijuma u krvi). Ovo stanje može da izazove ozbiljne srčane probleme, uključujući aritmije.
Netolerancija na histamin
Osobe koje imaju netoleranciju na histamin ili pate od autoimunih stanja poput Hašimoto tireoditisa trebalo bi da ograniče unos paradajza i jela na bazi paradajza zbog mogućih nuspojava. Kod netolerancije na histamin, to može da izazove simptome poput glavobolje, osipa, nadimanja ili mučnine, dok osobe sa Hašimotom mogu da imaju pogoršanje simptoma zbog upalnih reakcija.
Sindrom nervoznih creva
Ako patite od sindroma iritabilnog creva, paradajz može da izazove simptome kao što su dijareja, bolni grčevi, nadimanje, gasovi i zatvor. Zbog kiselosti, najbolje je izbegavati hranu poput čorbe ili sosa od paradajza, posebno ako ste primetili da vam pogoršava simptome.
Problemi sa varenjem
Osobe sa probavnim problemima, posebno onima koji pate od gorušice ili gastritisa, treba da budu oprezne sa čorbom od paradajza. Zbog svoje kiselosti, paradajz može da pogorša simptome refluksa kiseline i izazove dodatnu nelagodnost kod osoba sa stomačnim problemima.
Pripremila: N.L.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Da li pacijenti sa transplantiranim organima nasleđuju pamćenje i ličnost davaoca? Naučnici imaju odgovor