Salata od ječma i cvekle

Potrebno je

* 400 g skuvane i očišćene cvekle
* 100 g ječma (ili mix žitarica: ječam, raž, ovas, spelt i pšenica)
* 50 g oraha
* 50 g suvog grožđa
* 30 g zelenih maslina bez koštice

Preliv
* 5 kašika maslinovog ulja
* 3 kašike aceto balsamico
* 1 kašičica meda

Priprema

Ječam staviti u sito i oprati pod mlazom hladne vode. Zatim ga sipati u šerpicu, naliti vodom i staviti da se kuva. Ukoliko je oljušten, trebalo bi da je skuvan za 30 minuta. Nakon tog vremena, vodu odliti a ječam ostaviti da se prohladi. Dok se ječam kuva, pripremiti ostale sastojke. Cveklu dobro oprati i u ljusci skuvati. Kada se ohladi, oguliti je i iseckati na kockice. Ili, kupite već skuvanu cveklu kao što sam ja to sada uradila. Jezgra oraha na kratko tostirati u suvom tiganju. Kada se ohladi, grubo ga nožem usitniti. Masline takođe iseći. Suvo grožđe na kratko potopiti u toplu vodu, kako bi omekšalo, pa ga procediti i posušiti. U činijici pomešati sastojke za preliv: maslinovo ulje, aceto balsamico, med, so, biber i sveže listiće majčine dušice. Konačno, u veću činiju staviti sve pripremljene sastojke, zaliti prelivom i dobro promešati. Preko salate posuti iseckani luk vlašac i servirati.

NAPOMENA: Salata se brzo priprema, a ukoliko je potrebno da je napravite ranije, preliv stavite neposredno pred serviranje.

Prenela: V.N. 

Izvor: Instagram profil jekajekago