Da li ishranom može da se smanji pojava akni? Tri prijatelja i jedan neprijatelj sa tanjira
Akne mogu da budu rezultat različitih faktora, uključujući hormone, genetiku i pojedine zdravstvene probleme, poput sindroma policističnih jajnika ili insulinske rezistencije, ali i načina ishrane.
Brojna istraživanja sugerišu da visok unos šećera može da pogorša akne, jer izaziva upalne procese u telu i povećava nivoinsulina, što može da dovede do većeg lučenja sebuma. Sledi nekoliko jednostavnih saveta uz koje ćete možda pronaći način da se nosite s ovim neprijatnim problemom. Zapamtite da je uvek dobro konsultovati se sa dermatologom ili nutricionistom kada se radi o lečenju akni i zdravlju kože.
Smutiji obavezno sa zelenim povrćem
Smuti su sjajniji sve dok ne postanu šećerne bombe. Dodajte zeleno povrće poput spanaća, avokada ili krastavca, jer koža voli antioksidanse, a ne šećer. Povrće može da poveća nutritivnu vrednost i smanji ukupan sadržaj šećera.
Ovsena kaša umesto peciva
Ovsena kaša je dobar izvor vlakana i pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što pozitivno utiče na zdravlje kože. Rafinisani ugljeni hidrati, poput onih u pecivima, često se povezuju s pogoršanjem akni.
Crna čokolada
Crna čokolada, posebno ona sa vrlo visokim sadržajem kakaa, ima antiinflamatorna svojstva i potencijalne koristi za kožu. Manje količine šećera u crnoj čokoladi donose manje problema s aknama.
Pripremila: Nataša Lazović
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni