Promene u ishrani

Tokom jeseni, mnogi često biraju kaloričniju hranu jer dolazi hladnije vreme, što može uticati na povećanje težine. Takođe, sezonski obroci bogati ugljenim hidratima (poput krompira, bundeve i peciva) postaju češći.

Smanjena fizička aktivnost

Kako temperature opadaju i dani postaju kraći, ljudi su često manje fizički aktivni nego tokom leta, što može smanjiti sagorevanje kalorija.

Sezonske promene raspoloženja

Jesenja melanholija ili sezonski afektivni poremećaj (SAD) može izazvati promene u apetitu, naročito povećan unos ugljenih hidrata, što može dovesti do dobijanja na težini.


Metaboličke promene

Neke osobe imaju tendenciju da skladište više masnoća kako bi se prilagodile hladnijem vremenu. Ovo je prirodna fiziološka reakcija koja može uzrokovati manju varijaciju u težini.

bundeva-shutterstock-2193243439.jpg
Shutterstock Sezonski obroci bogati ugljenim hidratima (poput krompira, bundeve i peciva) postaju češći


Zadržavanje vode

Sezonske promene mogu uticati i na zadržavanje tečnosti u organizmu, što privremeno može povećati telesnu težinu.
Sve ove promene su obično male, ali mogu dovesti do primetne razlike u težini kod određenih osoba. Jesen je stigla, a i neke nove namirnice. Drugačija ishrana može biti ključni faktor u smanjenju velikih fluktuacija u težini, ali je važno kombinovati različite strategije kako bi se postigla stabilnost. Evo nekoliko načina da se smanji dobijanje na težini:

Uravnotežena ishrana

Planiranje obroka: Održavanje doslednog rasporeda obroka sa uravnoteženim unosom proteina, masti i ugljenih hidrata može pomoći u kontroli apetita i sprečavanju prejedanja.

Kontrola porcija: Obratiti pažnju na veličinu porcija može pomoći u sprečavanju unosa viška kalorija, naročito tokom jeseni kada je kaloričnija hrana popularnija.
Hrana bogata vlaknima: Unos voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki u ishranu pomaže u održavanju osećaja sitosti i smanjuje prejedanje.
Izbegavanje prerađene hrane: Prerađena hrana često sadrži visok nivo šećera i nezdravih masti, što može izazvati nagle promene u težini.

setnja-shutterstock-2356379765.jpg
Shutterstock Redovno vežbanje pomaže u održavanju metabolizma i trošenju kalorija.

Redovna fizička aktivnost

Kardio i vežbe snage:Redovno vežbanje pomaže u održavanju metabolizma i trošenju kalorija. Takođe pomaže u regulaciji apetita.
Prilagođavanje sezoni: Kako se vreme menja, važno je prilagoditi fizičku aktivnost. Uvođenje vežbi u zatvorenom prostoru, poput joge ili treninga kod kuće, može pomoći da ostanete aktivni čak i tokom hladnijih meseci.

Praćenje unosa kalorija i hidriranost

Praćenje unosa kalorija: Korišćenje aplikacija za praćenje ishrane može pomoći da imate uvid u količinu i vrstu hrane koju jedete, čime ćete lakše izbegavati prejedanje.
Održavanje hidratacije: Ponekad osećaj gladi može biti posledica dehidratacije. Unos dovoljne količine vode tokom dana pomaže u regulaciji metabolizma.

povrce-shutterstock-180734666.jpg
Shutterstock Sveže povrće i voće je uvek najbolji izbor

Stabilan nivo stresa i kvalitetan san

Upravljanje stresom: Stres može izazvati emocionalno jedenje i zadržavanje tečnosti. Tehnike relaksacije, meditacija ili lagana fizička aktivnost mogu pomoći u smanjenju stresa.
Dobar san:Nedostatak sna može poremetiti hormone koji regulišu glad i sitost (leptin i grelin), što može povećati apetit i dovesti do prejedanja.

Postepene promene

Izbegavanje drastičnih dijeta ili restriktivnih programa koji mogu dovesti do jo-jo efekta. Postepene promene u načinu života imaju dugoročno održiviji efekat.

Dakle, pravilna i uravnotežena ishrana je svakako jedan od ključnih načina da se smanje dobijanje na težini, ali kombinacija sa redovnom fizičkom aktivnošću, mera smanjenja stresa i praktikovanje dobrih životnih navika može dati najbolje rezultate. Ništa vas ne košta da pokušate i uđete u jesen spremni. Možda samo malo više koncentracije i volje. I naravno, očekujte da sami sebe pozitivno iznenadite.

Pripremila: Violeta Nedeljković

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs