Ukoliko ne jedete bundevu jer ima sladak ukus, grešite. Istraživanja su pokazala da bundeva (zbog svojih kvalitetnih sastojaka) pomaže u kontroli dijabetesa. Možete je koristiti u poslasticama, umesto zaslađivača, i u slanim jelima, pirinču, salatama od povrća... 

Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista otkriva nam kako da napravimo ukusnu poslasticu - čia jogurt s bundevom

Recept za pečenu bundevu

 Operite i isecite bundevu, pa nakon toga oljuštite koru i isecite na srednje velike parčiće. Poređajte u veliku posudu za pečenje. Uzimite 5 komada saharina, i rastvarite ih u dve šolje vode, pa prelivamo parčiće bundeve i pecite u rerni oko dva sata na 170 stepeni.

Čia jogurt sa bundevom

1.sloj
* 300 g pečene bundeve
* zaslađivač, po ukusu
* ⅓ kašičice cimeta
Bundevu isecite na manje komade, prelijte sa malo kokosovog ulja, a nakon toga je pecite u prethodno zagrejanoj rerni, oko 1h, dok ne bude u potpunosti mekana.
2. sloj
* 1 konzerva gustog kokosovog mleka
* 7- 8 kašika čia semenki
* zaslađivač po ukusu
Uputstvo za pripremu
Zagrejte kokosovo mleko u šerpici da bi se gusti sloj otopio. Malo prohladite, pa dodajte čia semenke i zaslađivač. Dobro izmešajte i ostavite u frižideru preko noći.
U blenderu umutite bundevu, cimet i zaslađivač, pa u čašu sipajte sloj od bundeve. Preko bundeve sipajte čia puding koji se stegao nakon stajanja u frižideru. Ukrasite komadićima svežim listićom nane, ili komadićima bundeve i pospite malo cimeta.

Pripremila: Violeta Nedeljković