- Dunja se obično prepoznaje po svom karakterističnom obliku, koji je često kruškolik ili ovalan, s glatkom, žutom ili zlatnom korom. Kada je zrela, dunja ima prijatan miris koji je teško ignorisati. Iako je moguće jesti je sirovu, njen čvrst i kiselkast ukus čini je mnogo popularnijom u kuvanju i pripremi džemova, želea i kompota - kaže mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog.

Riznica je vitamina i minerala
Prema rečima naše sagovornice dunja je izuzetno hranljiva.

- Sadrži značajne količine vitamina C, vitamina A, E, kao i B-kompleks vitamina. Takođe je bogata mineralima poput kalijuma i gvožđa. Njena nutritivna vrednost doprinosi jačanju imunološkog sistema, poboljšanju zdravlja kože i očiju, i čak može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Zdravstvene koristi
Jedna od najistaknutijih osobina dunje je njen visoki sadržaj dijetetskih vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave i može doprineti snižavanju holesterola. Dunja je takođe poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, što pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upala u organizmu.

Korisna je za osobe sa dijabetesom

Osim toga, neki istraživači sugerišu da dunja može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je posebno korisno za osobe sa dijabetesom.

Dunja u kulinarstvu
Dunja se koristi u raznim kulinarskim kreacijama. Od slatkih džemova do savršenih dodataka mesnim jelima, njen jedinstven ukus može poboljšati svaku kuhinju. Čaj od dunje je popularan napitak, posebno u nekim kulturama, a sušena dunja se često koristi u desertima, i kao grickalica.

stockphotojarofquincejamandlemononarustictable425317507.jpg
Shutterstock Od slatkih džemova do savršenih dodataka mesnim jelima, njen jedinstven ukus može poboljšati svaku kuhinju.


Tradicija i simbolika
U mnogim kulturama dunja ima simbolično značenje. U staroj Grčkoj, dunja je bila simbol ljubavi i plodnosti. U nekim tradicijama, dunja se čak koristi u obredima kako bi se donela sreća i blagostanje.

Dunja je voćka koja zaslužuje više pažnje i mesta na našim trpezama. Njene nutritivne vrednosti, zdravstvene koristi, kao i bogata tradicija, čine je ne samo ukusnom, već i izuzetno korisnom. Bilo da je koristite u kuvanju ili uživate u njoj kao svežem voću, dunja je pravi izbor za zdrave i ukusne obroke.

Pripremila: Violeta Nedeljković