Šargarepa se prvo koristila kao lek, a ne kao hrana. I danas se koristi širom sveta i veoma je popularna namirnica, verovatno zbog već pomenute visoke nutritivne vrednosti, jednostavnosti u njenoj preradi i pripremi, kao i mogućnosti da se čuva više meseci. 

Zdravstvene prednosti šargarepe su:

Podržava zdravlje probave

Šargarepa je bogata vlaknima, a to pomaže u sprečavanju zatvora. Jedna šargarepa sadrži oko 2 grama vlakana, ili 8 % preporučene dnevne vrednosti. Konzumiranje šargarepe takođe može poboljšati vaše crevne bakterije.

Može smanjiti rizik od nastanka raka

Hrana bogata vlaknima poput šargarepe može pomoći u zaštiti od raka debelog creva, jer pozitivno utiče na varenje. Osim toga, pokazalo se da određeni antioksidansi u šargarepi imaju antikancerogene efekte.

profimedia0423770778.jpg
Profimedia Šargarepa ima malo kalorija, a mnogo vlakana, pa može da pomogne i u gubljenju kilograma


Stabilizuje nivo šećera u krvi

Šargarepa ima nizak glikemijski indeks (GI), što znači da ne izaziva veliki skok šećera u krvi kada je jedete. Njen sadržaj vlakana takođe pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.


Dobra je za zdravlje srca

Crvena i narandžasta šargarepa imaju visok sadržaj likopena i antioksidansa koji štiti srce. Šargarepa takođe može smanjiti faktore rizika od srčanih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak i nivo holesterola.

Štiti kožu od UV zračenja

Iako nisu tako efikasni kao krema za sunčanje, antioksidansi beta karotena i likopena mogu pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja koje je uzrokovano UV zracima.


Može pozitivno da utiče na gubitak težine

Šargarepa ima malo kalorija, a mnogo vlakana. Njeno konzumiranje povećava osećaj sitosti, što može sprečiti prejedanje i pomoći pri gubitku težine.

Pripremila: Violeta Nedeljković