- Šljive su bogate vlaknima koja pomažu zdravoj probavi i regulišu rad creva. Redovno konzumiranje šljiva može vam pomoći u prevenciji zatvora, dok visok sadržaj vitamina C i K doprinosi jačanju imuniteta i zdravlju kostiju - kaže mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog. 

Prema njenim rečima jedna šaka šljiva dnevno može da učini čuda za vašu energiju i vitalnost.

- Bilo da ih jedete sveže, sušene ili kao dodatak vašim omiljenim jelima, šljive su pravi izbor za one koji žele da održe balansiranu ishranu. I zato su šljive savršen izbor za jesen - ističe doktorka Stanković.

sljive.jpg
Na vrhu liste 24 vrste voća sa najjačim antioksidansnim delovanjem nalazi se upravo šljiva Foto: Thinkstock

Okrugle su ili ovalne, najčešće modroplave boje, ali zavisno od sorte, mogu biti još žute i crvene. Šljiva potiče iz različitih krajeva sveta, a evropska, koja se odomaćila i kod nas, otkrivena je još pre dve hiljade godina u području oko Kaspijskog jezera. Već u rimsko doba bilo je poznato čak 300 različitih vrsta evropske šljive.

Pripremila: Violeta Nedeljković