Šljiva je najbolji saveznik dobre probave i vitalnosti: Dijetetičar otkriva benefite ove voćke za naše zdravlje
Šljive nisu samo ukusno voće već su i prava nutritivna bomba, a evo i zašto...
- Šljive su bogate vlaknima koja pomažu zdravoj probavi i regulišu rad creva. Redovno konzumiranje šljiva može vam pomoći u prevenciji zatvora, dok visok sadržaj vitamina C i K doprinosi jačanju imuniteta i zdravlju kostiju - kaže mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog.
Prema njenim rečima jedna šaka šljiva dnevno može da učini čuda za vašu energiju i vitalnost.
- Bilo da ih jedete sveže, sušene ili kao dodatak vašim omiljenim jelima, šljive su pravi izbor za one koji žele da održe balansiranu ishranu. I zato su šljive savršen izbor za jesen - ističe doktorka Stanković.
Okrugle su ili ovalne, najčešće modroplave boje, ali zavisno od sorte, mogu biti još žute i crvene. Šljiva potiče iz različitih krajeva sveta, a evropska, koja se odomaćila i kod nas, otkrivena je još pre dve hiljade godina u području oko Kaspijskog jezera. Već u rimsko doba bilo je poznato čak 300 različitih vrsta evropske šljive.
Pripremila: Violeta Nedeljković
Jelena je imala 21 godinu kada je izgubila vid na levom oku. A onda je stigla dijagnoza multiple skleroze: "Kao da sam hodala po zemlji koja se trese"