- Šljive su bogate vlaknima koja pomažu zdravoj probavi i regulišu rad creva. Redovno konzumiranje šljiva može vam pomoći u prevenciji zatvora, dok visok sadržaj vitamina C i K doprinosi jačanju imuniteta i zdravlju kostiju - kaže mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog. 

Prema njenim rečima jedna šaka šljiva dnevno može da učini čuda za vašu energiju i vitalnost.

- Bilo da ih jedete sveže, sušene ili kao dodatak vašim omiljenim jelima, šljive su pravi izbor za one koji žele da održe balansiranu ishranu. I zato su šljive savršen izbor za jesen - ističe doktorka Stanković.

sljive.jpg
Thinkstock Na vrhu liste 24 vrste voća sa najjačim antioksidansnim delovanjem nalazi se upravo šljiva

Okrugle su ili ovalne, najčešće modroplave boje, ali zavisno od sorte, mogu biti još žute i crvene. Šljiva potiče iz različitih krajeva sveta, a evropska, koja se odomaćila i kod nas, otkrivena je još pre dve hiljade godina u području oko Kaspijskog jezera. Već u rimsko doba bilo je poznato čak 300 različitih vrsta evropske šljive.

Pripremila: Violeta Nedeljković