Mistrone supa je odlična za zdravlje: Evo jednog ukusnog recepta za ovu sezonu
Minestrone je tradicionalna italijanska supa koja se obično pravi od raznovrsnog povrća, pasulja, testenina i/ili pirinča. Sastojci variraju u zavisnosti od sezone i regije, što znači da svaka verzija može biti drugačija. Evo jednog ukusnog recepta za ovu sezonu...
Minestrone je supa koja služi kao obrok. Obično je od povrća, ali može se dodati i mleveno meso. U tom slučaju propržiti oko 250 g mlevenog mesa da porumeni, začiniti paprikom i biberom, pa nastaviti sa receptom.
Potrebno je:
- 3 praziluka ili 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 8 šolja vode ili bujona
- 300g kuvanog pasulja (sitnog belog)
- 6 šolja raznog seckanog povrća, u zavisnosti od sezone (krompir, šargarepa, celer, tikvice, grašak, kupus, spanać); u razmeri po ukusu
- 1/2 kašičice seckanog svežeg bosiljka
- 1/2 kašičice origana
- 1/2 kašičice svežeg ruzmarina
- 1/4 šolje paradajz pirea (ili 2 šolje paradajz sosa)
- 200g makarona (najbolje je da budu manje cevčice ili školjkice)
- pola šolje rendanog parmezana
Priprema
Iseckati praziluk ili luk, propržite na malo ulja sa iseckanim belim lukom, oko 5 minuta, da omekša. Dodati bujon ili vodu, kuvani pasulj, povrće i začine. Kad provri , smanjiti vatru, poklopiti i kuvati oko 30 minuta.
Dodati paradajz pire i makarone, i kuvati dok makarone ne budu gotove. Dodati začinsko bilje. Posuti parmezanom i služiti sa prepečenim hlebom na koga je utrljan beli luk.
Ova količina je dovoljna za 6-8 porcija.
Zdravstvene prednosti mistrone supa
Bogata hranljivim sastojcima: S obzirom na to da se pravi od raznovrsnog povrća, minestrone je dobar izvor vitamina, minerala i antioksidanata.
Visok sadržaj vlakana: Povrće i pasulj u minestroneu pružaju vlakna koja pomažu probavi i mogu doprineti zdravlju srca.
Niska kalorijska vrednost: Ova supa je obično niskokalorična, što je čini pogodnom za osobe koje žele da održe ili smanje telesnu težinu.
Hidratacija: Kao tečno jelo, minestrone pomaže u održavanju hidratacije.
Mogućnost prilagođavanja: Može se lako prilagoditi specifičnim dijetetskim potrebama, dodavanjem više povrća, integralnih žitarica ili proteinima po izboru.
Pripremila: Nataša Radosavljević
10 problema sa kožom koje može da izazove dijabetes: Ovo su upozoravajući znaci