Dijeta kod problema sa žučnom kesom: Šta bi trebalo da jedete, a šta da izbegavate?
Retko kada razmišljamo o zdravlju svoje žučne kese. Brinemo o srcu, mišićima, sistemu za varenje, ali žuč nam retko pada na pamet dok ne počne da pravi probleme. Dobra vest je pravilna ishrana može da deluje preventivno.
Žučna kesa je smeštena ispod jetre, a služi kao spremište žuči, neophodne za varenje masti u tankom crevu. Većina kamenja u žuči, tačnije tri četvrtine, nastaje od holesterola.
Iako holesterol čini samo pet odsto sastava žuči, problematičan je zbog svoje niske topljivosti. Dokle god je odnos holesterola u ravnoteži sa žučnim solima, dotle nema problema. Međutim, ako jetra počne da luči previše holesterola, dolazi do prezasićenja i holesterol počinje da se taloži van rastvora žuči, što dovodi do stvaranja kamena.
Napad žuči nastaje kada kamenčić zatvori cistični kanal i tako zaustavlja oticanje žuči. Kada do napada dođe, to znači da u žučnoj kesi već postoje kamenčići koji su počeli da stvaraju ozbiljnije probleme. Bol može da prestane ukoliko se kamenčić vrati opet u žučnu kesu, ili komplikacije mogu da nastanu usled upale žučne kese, pa je neophodno ukloniti i žučnu kesu i kamenčić.
Ishrana može da napravi bitnu razliku, jer ono što jedete može da spreči stvaranje kamenčića smanjujući ili povećavajući stepen zasićenosti žuči holesterolom, koji najviše doprinosi stvarenju kamena u žučnoj kesi.
Postoje četiri glavne smernice u ishrani kojih se treba pridržavati:
- Ne jedite više nego što vam je potrebno
Ne jedite kada ste pod stresom
Jedite što više svežih namirnica
Izbegavajte procesuiranu hranu
Pomoć kod kamena u žuči
Važno je naglasiti da nisu sve masti loše i da to što želite da držite nivo holesterola pod kontrolom ne znači da treba potpuno da izbegavate masnoće.
Tajna je u tome da konzumirate masnoće u manjim količinama i jedete češće obroke bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama i mahunarkama. Svakako u ishranu uključite što više vlakana, jer se ishrana siromašna vlaknima često povezuje sa problemima žučne kese. Imajte na umu i da je gojaznost jedan od faktora rizika.
Namirnice dobre za žučnu kesu:
- brokoli
- karfiol
- celer
- šargarepa
- pomorandža
- banana
- tikvica
- ananas
- papaja
- trešnja
- avokado
- sirće
- rotkva
- limun
- grožđe
- lubenica
- laneno ulje
- meso živine
- teletina
- riba
Namirnice loše za žučnu kesu (treba ih izbegavati ili jesti u što manjim količinama ako imate problema sa žučnom kesom):
- crveno meso
- pržena i procesuirana hrana (kolači, keks, grickalice, paštete, kobasice)
- svinjska mast i druge masti životinjskog porekla
Pušenjetakođe može da doprinese poremećajima u radu žučne kese, pa ako možete, izbegnite ovu lošu naviku ili barem smanjite broj cigareta.
Pripremila: N.L.
Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje.kurir.rs
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu