zdravo
Detoks smuti za jačanje imuniteta: Nutricionista otkriva kako da vas zaobilaze prehlade
Da biste se zaštitili od predstojeće sezone gripa i prehlade, pravo je vreme da osnažite imunitet i obezbedite svom telu dodatnu podršku.
Jednostavan detoks smuti je savršen način da započnete dan i osigurate da vaš imuni sistem bude spreman za sve eventualne viruse i bakterije. Osvežavajući sastojci bogati antioksidansima podižu otpornost organizma i pomažu da ostanete puni energije tokom čitavog dana, savetuje nutricinista Nataša Aleksić.
Smuti za detokst tela i jačanje imuniteta
Sastojci:
Priprema:
Oljuštite limun i ananas, isecite bananu i krastavac na manje komade, i operite spanać. Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
Shutterstock Čaša puna zdravlja
Kako deluje?
- Limun: Ovaj citrus bogat vitaminom C čini čuda za vaš imuni sistem. Vitamin C pomaže telu da se brže oporavi, smanjuje upale i stimuliše prirodni proces detoksikacije, čineći ga ključnim saveznikom u sezoni gripa.
- Šolja spanaća: Spanać obezbeđuje obilje vitamina A, C, E i K, kao i gvožđe i magnezijum, te je savršen za jačanje imuniteta. Zahvaljujući gvožđu i antioksidansima, spanać doprinosi boljoj krvnoj slici i štiti ćelije od slobodnih radikala.
- Kokosovo mleko: Zdrave masti iz kokosovog mleka omogućavaju bolju apsorpciju vitamina i obezbeđuju dodatnu energiju, što pomaže telu da se lakše izbori sa sezonskim infekcijama.
- Ananas: Ovo tropsko voće sadrži bromelain, enzim poznat po svojim protivupalnim svojstvima, kao i visok nivo vitamina C. Ananas osvežava i pomaže telu da ostane otporno na infekcije.
- Banana: Kalijum i prirodni šećeri u banani pružaju energiju, dok vitamini pomažu u održavanju balansa elektrolita i pravilnom radu srca.
- Krastavac: Bogat vodom i antioksidansima, krastavac doprinosi hidrataciji i detoksikaciji, pomaže telu da se oslobodi toksina i smanji upale, što je važno u borbi protiv prehlade.
Pripremila: Nataša Lazović
Da li su urme ozloglašene za sve koji imaju dijabetes ili insulinsku rezistenciju? Nutricionisti otklanjaju dilemu