Namirnice bogate cinkom jačaju imunitet i štite nas od prehlade i gripa: Evo gde ga ima najviše
S obzirom na predstojeću sezonu prehlade i gripa, važno je fokusirati se na jačanje imunološkog sistema. Povećanje unosa minerala i vitamina, posebno cinka, može značajno doprineti vašoj otpornosti na bolesti u hladnim zimskim danima. Cink igra ključnu ulogu u podršci imunološkim funkcijama.
To je mineral koji je korisno konzumirati tokom cele godine, posebno kada zahladi i postanemo podložniji virusima i bolestima.
Grupa dijetetičara istakla je zašto je važno unositi cink i u kojoj hrani se nalazi, tako da ga ne treba uzimati konzumiranjem suplemenata i sličnih opcija.
Dijetetičarka Ejmi Gudson ističe da je cink esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama, uključujući imuni odgovor, zarastanje rana, sintezu DNK i deobu ćelija.
Posebno je važan za imunološku funkciju jer pomaže u aktiviranju T-limfocita, poznatih i kao T-ćelije, koje su ključne u odbrani organizma od patogena.
Dijetetičarka Džerlin Džons se složio sa njom, opisujući cink kao čuvara imunog sistema.
- Deluje kao antioksidant, što znači da pomaže u zaštiti ćelija u telu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima - rekla je ona.
Preporučena doza unosa cinka?
Kada je u pitanju unos cinka, preporučena dnevna doza je osam miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce.
Trudnicama je potrebno nešto više cinka, 11 miligrama dnevno, a dojiljama – 12 miligrama dnevno. Ako pokušavate da dobijete dovoljno cinka, najbolji i najlakši način je putem hrane.
- Na primer, 85 grama posne govedine sadrži pet miligrama cinka, što je više od 50 odsto dnevnih potreba za žene i skoro 50 odsto za muškarce - tvrdi Gudson.
Međutim, postoje i druge opcije koje možete uključiti u jelovnik jer sadrže dovoljne količine cinka.
Hrana u kojoj ima najviše cinka
Dijetetičarka Rebeka Rasel izdvojila je ostrige kao jednu od najboljih namirnica koje možete konzumirati za unos cinka.
- Oni su najbolji način da dobijete preporučenu količinu cinka dnevno. Osim toga, značajne količine cinka se nalaze i u drugim životinjskim proteinima kao što su meso, riba i morski plodovi, kao i u jajima i mlečnim proizvodima - objašnjava ona.
- Vegetarijanci i vegani mogu dobiti svoju dnevnu dozu cinka konzumirajući hranu poput pasulja, mahunarki, orašastih plodova, semena i žitarica - dodala je dijetetičarka i nutricionistkinja Šarom Palmer.
Na listi ovih dijetetičarki su i slanutak, sočivo i ovas, koje možete konzumirati na različite načine i uživati u njima, a istovremeno unositi cink u organizam.
Prenela: N.R.
Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Zbog čega nastaje nesanica? Nutricionista otkriva koje namirnice i navike pomažu da lakše zaspite