Pistaći su orašasti plodovi (botanički zapravo seme) bogati luteinom, biljnim pigmentom koji štiti oči od plave svetlosti i smanjuje rizik od oštećenja vida povezanog sa starenjem, odnosno od degeneracije makule.

U okviru istraživanja, odrasli srednjih i starijih godina svakodnevno su jeli 57 grama pistaća tokom 12 nedelja. Rezultat? Već nakon šest nedelja zabeleženo je povećanje optičke gustine makularnog pigmenta (MPOD), što je važan pokazatelj zdravlja očiju i zaštite mrežnjače. Povećana gustina MPOD smanjuje rizik od makularne degeneracije - jednog od vodećeg uzroka slepila kod starijih.

Ključ je u luteinu

Pistaći su jedini orašasti plod koji sadrži merljive količine luteina, moćnog antioksidansa. Dr Tami Skot, neuropsihološkinja i glavna autorka studije, ističe da su pistaći “više od zdrave užine” i da redovno uzimanje može da doprinese očuvanju vida. 

pistaci-pistac.jpg
Shutter Lutein ima pozitivne efekte i na mozak

Odlaže probleme s pamćenjem

Osim što štiti oči, lutein ima pozitivne efekte i na mozak. Dr Elizabet Džonson, koautorka studije, objašnjava da ovaj antioksidans prelazi krvno-moždanu barijeru i pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i upala, te pozitivno utiče na rad mozga. Studije povezuju viši nivo luteina s boljom memorijom i bržom obradom informacija, što pistaće čini odličnim izborom za one koji biraju zdravo starenje, poručuju istraživači.

Gde još ima luteina?

Lutein možete da pronađete i u zelenom lisnatom povrću poput spanaća, kelja, brokolija, a prisutan je i u jajima, kukuruzu, papaji, i naranžastom povrću poput šargarepe i bundeve.

Pripremila: N.L.

Izvor: Scitechdaily.com/Zdravlje.kurir