Slušaj vest

Semenke su bogat izvor hranljivih sastojaka, koji pružaju brojne zdravstvene koristi, a svaka od njih donosi posebne benefite, kaže na Instagram nalogu nutricionista Jasna Vujičić. Sledi top sedam semenki prema njenom izboru. 

Suncokretove semenke - za rast kose

Suncokretove semenke su bogate vitaminom E, koji je ključan za zdravlje kose i kože. Ovaj vitamin poboljšava cirkulaciju u koži, što može da podstakne rast kose. Pored toga, odličan su izvor proteina i nezasićenih masnih kiselina, što ih čini korisnim za opšte zdravlje organizma.

semenke-suncokreta-shutterstock-2204182451.jpg
Shutterstock Bogate vitaminom E

Bundeva - za plodnost i zdravlje reproduktivnog sistema

Bogata je cinkom, mineralom koji je ključan za plodnost, posebno kod muškaraca. Cink doprinosi pokretljivoti spermatozoida, a takođe ima i ulogu u jačanju imunog sistema. Ove semenke su i dobar izvor vlakana, što je važno za probavni sistem.

Čija semenke - za zdravlje srca

Čija semenke imaju udeo omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca. Ove zdrave masnoće smanjuju rizik od srčanih bolesti, poboljšavaju cirkulaciju i pomažu u snižavanju krvnog pritiska. 

Crni susam - za zdravlje kose i vraćanje melamina

Crni susam je tradicionalno poznat po tome što pomaže u obnavljanju boje kose. Bogat je vlaknima, proteinima, kalcijumom i gvožđem, što ga čini izuzetno korisnim za zdravlje kose i kostiju. 

Lan, mleveni - za bolji hormonalni balans

Mleveni lan je bogat lignanima, biljnim estrogenima koji pomažu u balansiranju hormona. Takođe sadrži omega-3 masne kiseline, koje su korisne za zdravlje srca i smanjuju upalu. 

laneno-seme.jpg
Shutterstock Semenke lana obavezno sameljite radi lakše apsorpcije

Konoplja - protiv starenja i poboljšanje kože

Konopljine semenke sadrže gama-linolnu kiselinu (GLA), koja ima protivupalna svojstva i pomaže u borbi protiv starenja. Doprinosi zdravlju kože, smanjenju ekcema i poboljšanju opšteg izgleda. 

Nigela (crno seme) - za zdravlje bubrega

Crno seme ili nigela (s biljke majči brkovi) bogato je antioksidansima i flavonoidima koji pomažu u zaštiti organa, uključujući bubrege. Pored toga, ima protivupalna svojstva, koja smanjuju rizik od bolesti bubrega i poboljšavaju njihov rad. 

Pripremila: Nataša Lazović