Slušaj vest

- Kao dijetolog, preporučujem proso zbog njegovog izuzetnog nutritivnog profila. Bez glutena, bogato vlaknima i proteinima, proso je savršen izbor za one koji žele održati dobar balans energije i zdravlje probavnog sistema. Osim što je lagano za varenje, proso sadrži i značajne količine magnezijuma, fosfora i gvožđa, što doprinosi zdravlju srca, kostiju i imuniteta - kaže mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog. 

screenshot-5.jpg
Kurir Televizija mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog

Prema njenim rečima njegov blag, orašast ukus čini ga izuzetno svestranim – možete ga koristiti u salatama, supama, kao prilog ili u obliku kaše za doručak.

- Zato dodajte proso u svoj jelovnik i napravite korak ka zdravijem i uravnoteženijem načinu života - savetuje dr Stanković.

Proso je, između ostalog, bogat izvor magnezijuma, koji je ključan za održavanje zdravlja srca, regulaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Kako se sprema? 

Kuvanje je osnovni recept i najjednostavniji način pripreme prosa. Potrebno je da oprano i oljušteno zrno prosa potopite u vodu u količini 2:1 i da ga kuvate oko pola sata. Kada se ohladi procedite ga. Ovako pripremljeno proso ima ulogu istu kao i kuvani pirinač, dovoljno je samo da ga začinite po ukusu.

Pripremila: Violeta Nedeljković