Kako da se ne ugojite tokom zime? Nutricionista preporučuje jednostavnu dijetu par-nepar
Zimi mnogo lakše gojimo nego leti, a vitku liniju je najzdravije održavati tako što ćete podeliti dane na parne i neparne.
Teža ishrana, slavlja i praznici, kao i smanjeno kretanje doprinose tome da se zimi mnogo lakše gojimo nego leti. Zato je važno pridržavati se nekoliko osnovnih pravila zdravog života koji će sprečiti da proleće dočekate s par kilograma višeka, savetuje nutricionista Dijana Radetić. Evo kako funkcioniše princip dijete par-nepar.
- Vitku liniju je najzdravije održavati tako što ćete podeliti dane na parne i neparne. Tokom parnih dana pridržavajte se isključivo tri obroka koji će se bazirati na proteinima i biljnim vlaknima. Koristite formulu po kojoj ćete podeliti tanjir na tri dela - jednu trećinu ispunite proteinima, a dve trećine biljnim vlaknima, odnosno sezonskim povrćem koje možete da nađete na pijaci ili u supermarketu - sugeriše nutricionista Dijana Radetić.
Kada je reč o proteinima, dakle jednoj trećini tanjira, u obzir dolazi parče mesa veličine vašeg dlana, ali ne celog, već do pola prstiju ili prače mladog sira takođe veličine dlana do pola prstiju.
- Kada birate ribu, onda ona može da bude veličine vašeg dlana i malo više. Za obrok možete da pojedete 2-3 jaja, a što se tiče tunjevine, možete da uzmete veću konzervu - savetuje nutricionista.
Neparni dani
Neparnim danima su ručak i večera isti kao i parnim, jedina razlika je u drugačijem doručku i tome što sada imate užinu.
- Neparnim danima dakle možete da imate četiri obroka. Za doručak to može da bude ovsena kaša, skuvana zrna nekog žita, kao što su proso, heljda, pšenica, spelta ili pak kačamak. Kod pripreme ovsene kaše potopite 4-5 kašika u šolju jogurta noć pre doručka, pa onda ujutru dodajte semenke, orašasto voće i voće ili ujutru da skuvate kašu i onda joj dodate nešto od nabrojanog. Ako spremate neku žitaricu, neka to bude jedna šolja koju možete da prelijete mlekom ili jogurtom ili samo dodajte malo smenki, orašastog voća i svežeg voća - predlaže Dijana Radetić.
Palenti, odnosno kačamaku možete da dodate malo sira ili kajmak i obavezno neko povrće u količini koja odgovara veličini vaše pesnice.
- Ako ste za doručak ubacili voće, onda za užinu pojedite povrće koje je ekvivalentno veličini vaše pesnice, na primer iseckani i začinjeni krastavac, papriku, kelerabu… Ako ste za doručak imali kačamak, uz koji ste pojeli i povrće, onda za užinu uzmite voće, opet veličine vaše pesnice - navodi naša sagovornica.
Tečnost i vežbanje
Kada je reč o tečnosti, potrudite se da što češće birajte onu bez šećera i bez kalorija, dok su voda, limunada, čaj i kafa uvek dozvoljeni.
- Da biste ostali vitki morate da razmišljate da uvećate i fizičku aktivnost. Ukoliko kombinujete uvećanu potrošnju energije i manji unos kalorija, ni rezultati neće izostati - poručuje nutricionista.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Treći krajnik, čest uzročnik problema s disanjem: 5 simptoma na koje treba obratiti pažnju