Slušaj vest

Ipak, važno je zadržati balans. Povremeni zalogaj omiljenog pečenja, kremastog pire krompira ili čokoladne torte sasvim je u redu, ali preterivanje može da dovede do nagomilavanja kilograma, povećanog krvnog pritiska, šećera u krvi i "lošeg" LDL holesterola.

Umesto putera, pavlake, šećera i soli, probajte da obogatite svoja jela začinskim biljem i prirodnim aromama. Na taj način možete da uživate u ukusima, a istovremeno doprinesete svom zdravlju, jer osim što donose privlačne arome, boje i mirise, velika većina njih sadrži antioksidanse, flavonoide i druge korisne sastojke koji mogu da pomognu u regulaciji šećera u krvi, raspoloženja i upala.

Obogatite praznična jela začinima

Pokušajte da svoja jela oplemenite nekim od začina iz sledeće liste i eksperimentišite s kombinacijama koje do sada niste probali. Što više biljaka i začina koristite, to će vaša jela biti ukusnija i zdravija.

zacinske biljke shutterstock_2221415643.jpg
Shutterstock Što više biljaka i začina koristite, to će vaša jela biti ukusnija i zdravija

Piment: Koristite ga u hlebovima, desertima i s žitaricama; odlično se slaže sa slanim jelima poput supa, sosova ili variva od povrća.
Bosiljak: Dodajte ga u salate, predjela i priloge; uživajte u pesto sosu sa testeninom ili u sendvičima.
Kardamom: Idealan za hlebove, peciva i indijska jela poput karija.
Korijander: Koristite ga za začinjavanje meksičkih, tajlandskih i indijskih jela.
Cimet: Dodajte ga u voćne kompote, deserte, hlebove, kao i u slana jela sa Bliskog istoka.
Karanfilić: Dobro se slaže s pecivima i hlebovima, ali i sa povrćem i jelima od mahunarki.
Kim: Odličan za meksička, indijska i bliskoistočna jela, kao i za čorbe i čili.
Mirođija: Dodajte je u krompir, grašak, salate, jaja, predjela i soseve.
Beli luk: Idealan za supe, testenine, marinade, prelive i jela s povrćem.
Đumbir: Savršen za azijske i indijske soseve, čorbe i pržena jela, kao i za napitke i peciva.
Majoran: Dodajte ga u čorbe, supe, krompir, mahunarke, žitarice, salate i soseve.
Nana: Poboljšava ukus slanih jela, napitaka, salata, marinada i voća.
Muškatni oraščić: Oplemenjuje ukus voća, pecivima i jela od povrća.
Origano: Neizostavan u italijanskim i mediteranskim jelima; odličan uz paradajz, testeninu i salate.
Peršun: Uživajte u njemu u supama, jelima s testeninom, salatama i sosovima.
Biber (crni, beli, crveni): Začinite njime supe, čorbe, povrće, žitarice, testeninu, mahunarke, soseve i salate.
Ruzmarin: Isprobajte ga u povrću, salatama, prelivima i jelima od testenine.
Žalfija: Poboljšava ukus žitarica, hlebova, preliva, supa i testenina.
Estragon: Dodajte ga u soseve, marinade, salate i jela od mahunarki.
Majčina dušica: Sjajna za čorbe, uz paradajz, salate i povrće.
Kurkuma: Neophodna u indijskim jelima; odlično se slaže u čorbama, s mahunarkama i ostalim povrćem.

Pripremila: N.L.

Izvor: Health.harvard.edu/Zdravlje.kurir.rs